Waar komen rechtenstudenten na hun studie terecht?

Een groot voordeel van rechten studeren is dat je, na het afstuderen, ontzettend veel baanmogelijkheden hebt. Bij de overheid, in het bedrijfsleven of toch een togaberoep, waar kiezen meeste rechtenstudenten voor?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
(foto Depositphotos-Michael Jung)

Rechtsgeleerdheid is een studie waar je ontzettend veel kanten mee op kan. Voor recent afgestudeerde juristen is het dan ook goed toeven op de arbeidsmarkt: een groot deel heeft snel een fulltime baan. Van de afgestudeerde studenten rechtsgeleerdheid werkt 89% en bij fiscaal en notarieel recht is dat maar liefst 98%. De startsalarissen liggen gemiddeld ook nog eens hoger dan andere starters die hun master hebben behaald.

Het grootste gedeelte van de Nederlandse juristen heeft een togaberoep en is dus of advocaat, rechter of officier van justitie. Het gaat hier om zo een  40%. Slechts een heel klein deel hiervan is net afgestudeerd. Voor meeste togaberoepen is namelijk een aparte opleiding of een minimaal aantal jaar werkervaring vereist (of allebei). Het is voor recent afgestudeerde juristen alleen mogelijk om werkzaam te zijn in de advocatuur, als bijvoorbeeld advocaat (stagiair).

Ongeveer een kwart van alle juristen in Nederland is werkzaam bij de overheid en is bijvoorbeeld bestuursjurist of (juridisch) beleidsmedewerker. 15% van alle Nederlandse juristen werkt in het bedrijfsleven, als bijvoorbeeld bedrijfsjurist, en 15% is werkzaam in de non-profit dienstverlening. Het minst juristen zijn werkzaam in het onderwijs en onderzoek, dit is namelijk maar slechts 5%. Na de master is maar een heel klein gedeelte van de rechtenstudenten werkzaam op de universiteit en schrijft een nog kleiner gedeelte een proefschrift en promoveert daarna.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top