Waarom coding for lawyers een must is

Delen:

Workshop Blockchain - Sandra van Heukelom-Verhage (foto: Pels Rijcken)

“De rol van de jurist verandert en there’s no going back.” Duidelijke taal van Erik Vermeulen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. In de nieuwe, digitale wereld wacht een berg werk voor juristen.

Pels Rijcken opende dinsdag 12 juni de deuren voor het drukbezochte congres Inzicht in Digitalisering. Bezoekers lieten zich bijpraten over de juridische ins en outs op het gebied van artificial intelligence, blockchain, crypto’s en ICO’s, sensordata en innovatie en privacy. Het kantoor heeft zich ontwikkeld als expert op het gebied van digitalisering. Eerder dit jaar richtten zij een nieuwe sectie op, een team van vijftien advocaten gespecialiseerd op het gebied van Tech en Innovatie. Zij worden aan het begin van innovatietrajecten ingeschakeld om toepassingen beter en sneller compliant te maken.

IT-nerds

Gastspreker Vermeulen focuste op drie belangrijke ontwikkelingen: blockchain en smart contracts, internet of things en decentralized organizations. Ja, de professor “schrok zich soms rot” van wat robots kunnen en maakte zich héél even zorgen over zijn vak van vennootschapsjurist. Maar het is volgens hem kraakhelder: “De nieuwe technologieën brengen veel problemen met zich mee en die kúnnen niet worden opgelost zonder ons.” Om het gat tussen juristen en codeurs te dichten, biedt hij het vak coding for lawyers aan. Raak zijn de foto’s die hij toonde van de cast (strak in pak) van advocatenserie ‘Suits’ versus het stereotype IT-nerds (in verwassen, vormeloze T-shirts). “Vroeger wilden mijn studenten worden zoals de acteurs in ‘Suits’. Tegenwoordig zijn ze liever de IT-nerds, of willen op z’n mínst met ze kunnen meepraten.”

Uitdagingen en oplossingen

Allereerst kunnen juristen – samen met codeurs – smart contracts gaan vormgeven. “Die zijn niet zo slim als de naam doet vermoeden. Philips heeft bijvoorbeeld in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek gedaan naar de vormgeving hiervan”, vertelde Vermeulen. “Een gloeilamp was ‘tokenized’: zodra het lampje bij de klant was afgeleverd, werd automatisch betaald. Ging-ie kapot? Dan werd het geld teruggestort.” Vanzelfsprekend kan het ‘if this, then that’-karakter van een smart contract niet zonder mensenwerk.

Ook het verbeteren van het vertrouwen in de infrastructuur van een blockchain is een uitdaging. “Hoe geloofwaardig zijn beoordelingen op Airbnb? Bedrijven zijn op zoek naar mogelijkheden om reputaties binnen het netwerk betrouwbaarder te maken. Juristen kunnen en moeten een bijdrage leveren aan het ontwerpen van de codes.”

Last but not least kunnen juristen codeurs te hulp schieten op het gebied van compliance. “In de toekomst zullen rechten en regels niet alleen te vinden zijn in een wetboek, maar ook in de technologie zelf.” Het verhaal van de hoogleraar maakte direct duidelijk waarom ook de advocaten van Pels Rijckens sectie Tech en Innovatie een coderingscursus volgden: de technische en juridische eisen van een innovatieproject kunnen nu naadloos op elkaar worden afgestemd.

Met juristen om tafel

Interessant, vindt ook Meghan Weeland, bedrijfsjurist bij The Greenery. “Het is zeker relevant: ik moet met mijn collega’s om tafel over initiatieven die zij ontplooien op het gebied van digitalisering. Hoe gaan we om met robotisering in onze supply chain? Het is goed om te weten wat voor rol ik daarin kan spelen als jurist. Vóórdat er wordt gebouwd.”

Niels Naglé werkt als data-architect bij Info Support en luisterde aandachtig naar de andere kant van het verhaal. “Wij schetsen mogelijkheden voor klanten, maar moeten steeds meer rekening houden met het juridische aspect. Wanneer moet ik iemand inschakelen om mee te denken, en op welke manier kunnen bouwers en juristen elkaar versterken? De techniek verandert snel en het is fijn om te horen dat juristen dat bijbenen.”

Lees meer!

Na de lezing van Vermeulen werden in interactieve workshops best practices en lessons learned gedeeld van recente projecten waarbij Pels Rijcken in een vroeg stadium betrokken werd, waaronder de blockchaintoepassingen voor APG/PGGM, Mijn Zorg Log en Labchain. Op inzichtindigitalisering.nl vind je de verslagen van de workshops Artificial intelligence & Machine learning, Juridische vraagstukken rondom blockchain, crypto’s en ICO’s, Het verzamelen van sensordata in de buitenruimte en Innovatie en de AVG.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven