Wat juristen kunnen leren van Jay-Z en 50 Cent

Voor rechtenstudenten van de Universiteit Maastricht die elkaar de komende weken in persoon willen ontmoeten, organiseert de rechtenfaculteit het Law Open Air Festival. Daar leren ze bijvoorbeeld over de robotrechter, maar ook wat hiphop voor het recht betekent.

Delen:

Jan Smits tijdens het Law Open Air Festival

Het festival, dat duurt van 17 mei tot 1 juni, is vooral bedoeld om elkaar weer te ontmoeten, zegt Jan Smits, hoogleraar Europees Privaatrecht en decaan van de rechtenfaculteit. “Het is om te vieren dat het faculteitsgebouw na lange tijd weer opengaat, al zal het reguliere onderwijs door corona dit academische jaar nog online worden gegeven.”

Rappers

Onder het genot van een gratis drankje en snack kunnen de studenten verschillende presentaties over juridische onderwerpen bijwonen en na afloop napraten met de sprekers.

Zo was er dinsdag 18 mei een bijeenkomst waar Smits zelf als spreker optrad. Hij vertelde zijn publiek waarom Amerikaanse rappers als 50 Cent en Jay-Z belangrijk zijn voor veel rechtenstudenten, waarbij hij ook hiphopmuziek draaide van de Amerikaanse rapper Jay-Z.

Onderzoek


Smits schreef hier eerder een artikel over, naar aanleiding van een klein onderzoek dat hij met drie studenten heeft gedaan. Daarvoor bestudeerden zij driehonderd hiphoplyrics van de Amerikaanse artiesten Eminem, 50 Cent, Dr. Dre, Ludacris en Jay-Z en de Engelse artiesten Ms Dynamite, Dizzee Rascal, Plan B, Tinie Tempah, Professor Green en N-Dubz.

Ze identificeerden vier beginselen uit het ‘hiphoprecht’ en vergeleken dit met het ‘gewone’ heersende recht. “Zo zagen we dat van de verschillende doeleinden van het strafrecht vooral vergelding sterk aanwezig is in de teksten. Ook eigenrichting blijkt erg belangrijk in de hiphopversie van het recht. In plaats van te wachten op een vermoedelijk toch niet adequate reactie van de gemeenschap mag je het recht in eigen handen nemen, vinden ze. Er is daarnaast een sterke verplichting om anderen uit de hiphopgemeenschap te respecteren. Doe je dat niet, dan volgen strenge straffen. Tot slot zagen we dat hiphoppers het recht vooral zien als een instrument dat gebruikt wordt voor eigen gewin en dat het wordt genegeerd als het onbruikbaar blijkt.”

Robotrechter

In andere sessies van het festival is er onder meer aandacht voor het kolonialisme en de modernisering van internationaal recht en de opkomst van robotrechters. In juni bespreekt Bram Akkermans, universitair hoofddocent Europees Privaatrecht en Duurzaamheid, het eigendomsrecht in de 21ste eeuw. Professor Mariolina Eliantonio (European and Comparative Administrative Law and Procedure) gaat in op het gebruik van soft law bij het managen van de coronacrisis.

Werk-privé balans

Ook voor het leven na de universiteit is er aandacht. Frank Nellen, assistent professor belasting- en douanerecht en senior kennismanager bij accountancy- en belastingkantoor Baker Tilly vertelt de studenten hoe het is om een baan te hebben bij een groot advocatenkantoor en hoe je zorgt voor een goede balans tussen werk en privé.

Universitair docent staatsrecht Marijn van der Sluis sluit eind juni af met een presentatie over ‘groen staatsrecht’, met constitutionele veranderingen voor een duurzame economie.

Voor het festival en de hiphoppresentatie in het bijzonder is veel animo, zegt Smits.

Aanmelden

Per bijeenkomst is er in de universiteitstuin aan de Bouillonstraat plaats voor twintig studenten. Geïnteresseerden kunnen zich voor het festival registreren via de website van de universiteit. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. En als het regent? “Dan gaan we onze mooie Statenzaal in, waarbij we uiteraard de coronamaatregelen in acht nemen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven