Tribunaal voor piraten

Delen:

Ooit besloot ik rechten te gaan studeren om uiteindelijk te kunnen kiezen tussen de advocatuur en de journalistiek. Ik werd uiteindelijk advocaat met een blog. Van alles een beetje dus en toch had ik nu voor het eerst even geen inspiratie. Even geen onderwerp waar ik me over opwond. Iets te veel zen. Dus, ik riep de hulp van mijn collega’s in. Aan de lunchtafel. Helaas is men daar soms wat jolig.

Het begon nog serieus. Een van mijn collega’s wond zich op over de piratenzaak waar collega Floris Knoef in was opgetreden.

Wat bezielt Nederland om de Somalische piraten die voor de Afrikaanse kust schepen aanvallen hier in ons polderlandje te vervolgen? Op zich geen rare vraag. De enige binding die Nederland met die kwestie heeft is dat ons marineschip Tromp in die regio patrouilleert en de piraten wist te overmeesteren. Wat gebeurt er nu met de piraten nadat ze Nederland zijn binnengehaald? Goed, ze worden voor de rechter gebracht omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd. En dan? De cliënt van Knoef kreeg na een eis van het OM van 10 jaar een gevangenisstraf van 5 jaar te verwerken. Als de man zijn straf heeft uitgezeten, kan hij niet terug naar zijn land van herkomst, Somalië. Hij had geen documenten en Nederland zet bij de huidige onstabiele situatie in de regio van Mogadishu geen mensen uit naar Somalië. De klant van Knoef zal dus na zijn straf van zijn vrijheid worden beroofd in het kader van de vreemdelingenbewaring. Een verblijfsvergunning hier te lande lijkt na een veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf niet erg in de rede te liggen. Indien echter de situatie in Somalië niet verbetert zal er ook geen uitzetting volgen. Uiteindelijk zal de vreemdelingenbewaring worden opgeheven. Onze vreemdelingenrechtadvocaat, Katja Kerdel, schatte in dat dit zal kunnen gebeuren na een periode van 6 tot 18 maanden. Bij de huidige stand van zaken zou dit dus betekenen dat de Somalische piraten uiteindelijk na hun strafrechterlijke en vreemdelingenrechterlijke detentie de illegaliteit in verdwijnen. Moeten we daar blij mee zijn? Hoe humaan zijn we als we mensen die hun straf erop hebben zitten eerst nog aanzienlijke tijd opsluiten om ze daarna zonder rechten op straat te zetten?

Waarom zou men niet ervoor kiezen in de regio een tribunaal op te richten? Een tribunaal speciaal voor piraten waar de vervolging kan plaatsvinden. Dan kan men ook de logistiek mogelijk beter verzorgen. Wat bijvoorbeeld te doen met de arrestanten op een schip midden op zee? Zijn er cellen zoals in een normaal politieburo? Nu wist enige tijd geleden een hoge ambtenaar van het ministerie van defensie het in Nieuwsuur te presteren om zonder blikken of blozen te vermelden dat het met de detentie op het schip goed was geregeld. Men had namelijk de loods van de boordhelikopter leeggemaakt. “Leeggemaakt?”, vroeg Knoef tijdens de lunch. “Staat die helikopter niet gewoon in Tripoli bij kolonel Khadaffi?”

De joligheid won terrein. Men ging van de hak op de tak: “Ja, en zolang dat tribunaal er nog niet is, kunnen wij misschien beter onze detentie-boot uit Dordrecht bij Somalië voor de kust leggen”, aldus mevrouw Kerdel.

Bedankt mensen. Zo fijn als jullie meedenken als inspiratie nodig is voor mijn blog. En toch; het idee van een piraten-tribunaal is helemaal zo gek nog niet. Op die manier worden mensen ter plekke berecht en bestraft en komt Nederland niet in conflict met haar wens om een humane samenleving te hebben.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven