Weer botsing binnen Advocatenorde

De Algemene Raad van de Advocatenorde heeft vrijdagmiddag een gevoelige nederlaag geleden in de vergadering met het College van Afgevaardigden van de Orde. De AR had een voorstel gedaan om de vrijstellingsmogelijkheden in de Beroepsopleiding te verruimen. Ook zou er een mogelijkheid tot zelfstudie voor advocaat-stagiaires moeten komen. Beide ideeën werden door het College in zeer duidelijke bewoordingen afgewezen.

De discussie was aangezwengeld door de aangekondigde start van de Law Firm School (LFS), een initiatief van een aantal grote advocatenkantoren. Doel hiervan is het starten van een opleiding voor de eigen stagiaires van deze kantoren die meer toegespitst is op de specifieke praktijk van deze grote kantoren.

Onduidelijk is nu welke gevolgen de houding van het College heeft voor een komende aanvraag voor ontheffing van de LFS. Vanuit de AR werd er op gewezen dat de het vrijstellingsbeleid tot nu toe weinig ruimte laat voor een afwijzing van een dergelijke aanvraag. De dringende suggestie vanuit de vergadering werd gedaan om voorlopig alleen de LFS te faciliteren als een dergelijke opleiding ‘on top off’ het bestaande aanbod zou worden gedaan. Ook zou de LFS moeten worden opengesteld voor anderen dan alleen werknemers van de betrokken kantoren. Tenslotte liet een aantal leden van de AR doorschemeren wellicht het vrijstellingsbeleid als zodanig op de helling te willen zetten.

In de vergadering werd duidelijk dat de relatie tussen AR (zeg maar het kabinet van de Orde) en CvA (zeg maar het parlement van de Orde) nog zeker niet optimaal is te noemen. Een aantal afgevaardigden gaf te kennen het gevoel te hebben dat er niet goed naar ze wordt geluisterd door de AR. Eind vorig jaar kwamen beide organen ook al met elkaar in aanvaring. Er werd toen zelfs een motie in stemming gebracht over de locatie van het komend jaarcongres van de Orde.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven