Weer gedoe over vonnissen e-Court

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Zijn alle vonnissen van het digitale scheidsgerecht e-Court in strijd met een belangrijk arrest van de Hoge Raad en dus ongeldig? Ja, concludeert de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR/Sociaal Werk Nederland). Nee, houdt directeur Erik Hanenburg van e-Court vol.

De LOSR baseert zich op een arrest van de Hoge Raad van 25 november 2016 over de zogeheten 14-dagen brief. Voordat een schuldeiser of incassobureau incassokosten in rekening mag brengen moet er eerst een aanmaning worden gestuurd met een betalingstermijn van minimaal veertien dagen. Deze aanmaning moet de hoogte van de incassokosten vermelden die verschuldigd zijn wanneer niet op tijd wordt betaald. Ook moet de vordering ambtshalve worden getoetst.

“Het versturen van deze 14-dagenbrief is een harde voorwaarde om bij een volgende stap incassokosten in rekening te mogen brengen,” zegt André Moerman van LOSR.  “Volgens de Hoge Raad moet de rechter en ook e-Court ambtshalve toetsen op welke datum deze brief is verstuurd en door de schuldenaar is ontvangen. Maar de datum staat niet in de oproeping en de brief zit niet in het dossier.”

Maar directeur Erik Hanenburg van e-Court zegt het toch echt anders zit. “Na het bedoelde arrest van de Hoge Raad heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) aanbevelingen geformuleerd voor de kantonrechters, die niet direct van toepassing zijn op arbitrage,” legt Hanenburg uit. Toch heeft e-Court heeft ervoor gezorgd dat de deurwaarders alle wettelijke vereisten voor de incassokosten naleven bij de procedure voor e-Court, zegt Hanenburg. “Dat geldt dus ook de 14 dagen-brief. De deurwaarder mag die kosten dus vorderen.” e-Court zelf rekent geen incassokosten. Hanenburg zegt dat e-Court wel degelijk de vordering toetst.

Hanenburg voegt daaraan toe e-Court André Moerman heeft uitgenodigd om hem de procedures van e-Court uit te leggen. “We streven nagenoeg hetzelfde doel na als de Sociale Raadslieden,” zegt Hanenburg. “Namelijk het verkleinen van de schuldenproblematiek.” Moerman is volgens Hanenburg nooit op de uitnodiging ingegaan. “Hij weet dat die nog steeds open staat.”

In januari opende de LOSR de frontale aanval op e-Court. Het verwijt van de Sociaal Raadslieden, verwoord in het rapport Rechtspraak op Bestelling, is dat deze digitale arbitrage niet transparant en te weinig onafhankelijk is. Erik Hanenburg sloeg terug in een interview in het Financieele Dagblad.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top