Weer gesprekken van geheimhouders opgenomen, nu door de politie

Na eerdere incidenten rond het afluisteren en opnemen van vertrouwelijke gesprekken van advocaten zijn nu opnieuw telefoongesprekken en berichten van geheimhouders opgenomen. Deze keer gebeurde dat door de Nationale Politie. Dat heeft de Nationale Politie gemeld aan de Nederlandse Orde van Advocaten.

Delen:

Beeld bij afluisteren Pixabay-bc26711d
Foto: Pixabay

De Nationale Politie zegt dat door een fout in het nationale systeem van nummerherkenning op 4 augustus een klein aantal telefoongesprekken en berichten vanaf geheimhoudernummers is opgenomen. De fout is na enkele uren door de politie zelf opgemerkt en hersteld. De politie zegt dat de ten onrechte opgenomen gesprekken en berichten na ontdekking van de fout zo snel mogelijk zijn gewist. Het is niet bekend of het ging om communicatie van advocaten of van andere geheimhouders.

Vertrouwelijk

Om te garanderen dat rechtzoekenden te allen tijde vrijuit en vertrouwelijk kunnen spreken met hun advocaat, moeten telefoongesprekken tussen cliënten en advocaten geheim blijven. Het systeem van nummerherkenning bij politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) moet ervoor zorgen dat geheimhoudernummers van advocaten automatisch worden herkend en niet worden afgeluisterd en opgenomen.

Maar in het verleden ging het herhaaldelijk mis. In september 2020 meldde de DJI aan de NOvA dat een gesprek met een advocaat was afgeluisterd, hoewel de advocaat zijn geheimhoudernummer wel had aangemeld.

Meer dan tien cijfers

De oorzaak was toen dat de gedetineerde meer dan tien cijfers had ingevoerd, terwijl het nummerherkenningsysteem bij DJI alleen werkte met tien cijfers. DJI en NOvA hebben besloten daarop een nader onderzoek in te stellen. Daarna is het systeem aangepast.

In november 2018 werd bekend dat sinds 2017 in gevangenissen zeker 3000 vertrouwelijke gesprekken zijn opgenomen tussen advocaten en hun cliënten. Volgens de NOvA zijn sommige gesprekken zelfs afgeluisterd. De Orde noemde de zaak zeer ernstig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelde een onafhankelijk onderzoek in naar het incident.

Fouten in het systeem

Uit dit onderzoek door de Commissie Telefonie voor Justitiabelen bleek dat er twee verschillende fouten in de software van het nummerherkenningsysteem van DJI zaten. Deze fouten hebben vanaf het begin (2013) in het systeem gezeten en zijn inmiddels hersteld. Als gevolg van deze fouten zijn diverse gesprekken tussen advocaten en hun cliënten opgenomen en voor een klein deel (vermoedelijk 0,3%) afgeluisterd door DJI.

De commissie kwam met vijf aanbevelingen: zorg voor een integrale (keten)benadering, zorg voor een volledige en correcte nummerlijst, verkort de bewaartermijn van opgenomen gesprekken, pas het beleid aan over het standaard opnemen van gesprekken en neem maatregelen om telefoneren persoonlijker te maken.

Minister Dekker liet toen weten met de meeste aanbevelingen aan de slag te gaan. Maar hij nam de aanbeveling over het standaard opnemen van gesprekken niet over.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven