Juridisch nieuws

Weer meer mensen werkzaam in het notariaat

In het notariaat werken steeds meer mensen. Vooral het aantal toegevoegd notarissen is het afgelopen jaar fors toegenomen: met 21 procent. Op dit moment werken er 327 meer mensen in het notariaat dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit de laatste factsheets van de KNB. Het aantal kandidaat-notarissen is met 3 procent gestegen, het aantal medewerkers met 4 procent. Het aantal notarissen is nagenoeg gelijk gebleven. Gemiddeld is 70 procent van de personen op een notariskantoor medewerker, 17 procent is kandidaat-notaris en 13 procent (toegevoegd) notaris. Op 1 oktober 2018 waren er 464 notariskantoren, zeven minder dan op 1 oktober 2017. Daar werkten 1258 notarissen, 1876 kandidaat-notarissen, 146 toegevoegd notarissen en 7546 overige medewerkers.

In het derde kwartaal van 2018 zijn bijna 400 duizend akten gepasseerd, 15 duizend minder dan in het tweede kwartaal. De provincies Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant zijn goed voor de helft van alle akten. Het aantal levenstestamenten is, vergeleken met het derde kwartaal 2017 met 38 procent gestegen, het aantal huwelijkse voorwaarden is met 32 procent gedaald. Binnen het familierecht komen testamenten het vaakst voor (ruim 2300 meer dan het jaar ervoor), binnen het ondernemingsrecht is dat de oprichting van een BV.

Bij de notaristelefoon kwamen het afgelopen half jaar 4880 vragen binnen, 425 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De meeste telefoontjes (3400) gaan over schenken en erven. De bellers beoordelen de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,1.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures