Weerwind gaat gedetineerden helpen bij terugkeer naar de maatschappij

Gedetineerden moeten beter kunnen terugkeren naar de maatschappij. Vanaf dit jaar trekt minister Weerwind (Rechtsbescherming) hiervoor een extra bedrag uit dat oploopt tot 12 miljoen euro.

Delen:

Weerwind gaat gedetineerden helpen bij terugkeer naar de maatschappij - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Het kabinet gaat extra investeren om (ex-)gedetineerden te helpen bij een goede terugkeer buiten de gevangenismuren na hun straf. Dat heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer laten weten. De minister spreekt van een ‘misstap’ die gedetineerden hebben begaan: zij verdienen een tweede kans. “De extra investeringen gaat gedetineerden helpen op een goede manier terug te laten keren buiten de muren van een gevangenis. Zo voorkomen we dat ze minder vaak terugvallen in de criminaliteit en bieden we ze perspectief om hun leven weer op een goede en eerlijke manier in te richten.”

Kennisuitwisseling

Weerwind trekt 5 miljoen euro uit voor om- en bijscholing van gevangenen. Hiermee wordt de samenwerking tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen en arbeidsbedrijven extra vergroot en het aanbod van onderwijs aan gevangenen verbeterd. Daarnaast wordt 5 miljoen euro besteed aan de samenwerking tussen verschillende partijen. Dit geld kan bijvoorbeeld worden ingezet om de kennisuitwisseling tussen medewerkers van de gevangenissen, de reclassering, gemeenten, zorg en veiligheidshuizen te verbeteren. Tot slot gaat er 2 miljoen euro extra uit naar gemeenten die gevangenen naar werk of een woning begeleiden. Gemeenten kunnen hiermee ook hulp geven op de andere basisvoorwaarden, zoals het regelen van een identiteitsbewijs, een zorg(verzekering), schuldhulp en te werken aan een goed sociaal netwerk.

ID-bewijs

Nieuw is ook dat gedetineerden vanaf 1 september vanuit de gevangenis een Nederlandse identiteitskaart kunnen aanvragen, ook al staan ze ingeschreven in een andere gemeente. Gemeenten waarin een gevangenis is gevestigd krijgen hiertoe de bevoegdheid. Weerwind vindt het belangrijk voor een succesvolle re-integratie dat gedetineerden al tijdens de detentie beschikken over een ID. Zonder identiteitsbewijs is het bijvoorbeeld niet mogelijk om werk of onderdak te vinden. Deze nieuwe werkwijze voorkomt dat gedetineerden zonder geldig ID-bewijs de gevangenis verlaten. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven