Weerwind: druk op tbs-stelsel levert risico’s op

Het aantal opgelegde terbeschikkingstellingen stijgt, terwijl er tekorten zijn aan plekken en personeel. Minister Franc Weerwind (D66) maakt zich zorgen over de capaciteitsdruk op het tbs-systeem.

Delen:

Minister Weerwind. Foto: Martijn Beekman

Dat schrijft de minister voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Michiel van Nispen, Kamerlid namens de SP. De grootste uitdaging ziet Weerwind in het aantal plekken voor tbs’ers en het gebrek aan gekwalificeerd personeel. Deze twee omstandigheden zorgen voor een capaciteitsdruk op het tbs-stelsel, Wat volgens de bewindsman risico’s kan opleveren. In afgelopen jaren hebben zich in de klinieken incidenten voorgedaan waarbij patiënten geweld gebruikten tegen medewerkers, zoals Lenny en Alma in Balkbrug overkwam. Naar hen spreekt Weerwind in de beantwoording van de Kamervragen zijn medeleven uit. “Het is verdrietig te zien dat dit tot de dag van vandaag zo’n invloed op hun leven heeft.”

Meer tbs

Het ruimtegebrek is een gevolg van het in rap tempo gestegen aantal tbs-opleggingen door de rechter, van 201 in 2017 naar 343 in 2021 (een trend die al langer bestaat). Een belangrijke graadmeter van de druk op de capaciteit is het aantal tbs-passanten, oftewel personen die in een penitentiaire inrichting de start van hun tbs-behandeling afwachten. Tussen 2017 en 2022 steeg de hoeveelheid passanten in PI’s van 26 naar 107. Wel is het de sector afgelopen jaar gelukt om negentig nieuwe plaatsen in Forensisch Psychiatrische Centra te realiseren. Het personeelstekort is een uitvloeisel van de krappe arbeidsmarkt, die in alle sectoren merkbaar is.

Veilig en verantwoord

Met een meersporenbeleid hoopt de minister het tbs-systeem “veilig en verantwoord te houden”: inzet op de door- en uitstroom met het Implementatieprogramma Bestuurlijke Agenda Forensische Zorg uit 2021, uitbreiding van de tbs-capaciteit en het verbeteren van passende vervolgvoorzieningen, en zorg voor voldoende ruimte voor professionals “om hun werk goed en verantwoord te kunnen doen”. Later deze maand volgt een brief aan de Kamer over de voortgang en knelpunten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven