Weibo

Delen:

Ik blog niet alleen in Nederland via Mr-online en andere media, maar ga nu ook het Chinese web op. Niet via Twitter, want die is in China verboden en geblokkeerd, net als Google trouwens ( behalve Google.hk), maar via wat heet Weibo (weibo.com). Een soort hybride van Twitter en Facebook. Vanuit PR perspectief moeten we ons ook daar laten zien. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet in China wonen, je laten registreren en dat adres moet dan ook kloppen met de registratie bij de politie. Niet dat ik zelf Weibo volg, maar via vrienden en kennissen laat ik mij bijpraten wat er ten aanzien van de China EU School of Law op weibo gebeurt, en kan ik er op reageren. Of ik kan het publiek deelgenoot maken van CESL activiteiten of juridische kwesties vanuit Europa.. In het Engels en in het Chinees uiteraard, waarin mijn beste Engels wordt vertaald. Mijn blognaam op weibo is europeancodean. Geïnteresseerd? http://www.weibo.com/u/3288815600?wvr=5. Hierop staan korte aankondigingen, de langere blogs staan op www.sina.com, eveneens onder de naam europeancodean. Na de eerste blog had ik al snel fans, dus dat gaat de goede kant op.

Handwerk wordt nog op veel plaatsen gewaardeerd. Zo kun je op talloze hoeken van straten je fiets laten maken, of je schoenen laten herstellen. Je ziet dan de fietsenhersteller een lek zoeken in een teiltje met vies water. Of een hele oude fiets van zelfs bijna voor het begin van de Chinese jaartelling nog repareren. En dat met weinig meer dan wat elementair gereedschap. Er is ook een fietsenwinkel waar je mooie nieuwe fietsen kunt kopen. Mijn voorganger heeft mij een mooie mountainbike nagelaten. Bij schoon weer fiets ik daar op, of ga ik in een park bij het huis hard lopen ( veel te weinig dus). Dichtbij ons vorige huis is de route van de Olympische triathlon. Het park is mooi qua opzet, maar droevig kaal van begroeiing. Maar een mooi pad met hoogte verschillen en dus lekker om te lopen. En erg rustig. Nu we noodgedwongen verhuisd zijn moet ik een nieuw parcours zoeken.

In de Lama tempel in Beijing vieren ze de ceremonies door aan alle bezoekers, en dat zijn er op zondagen heel erg veel, bundels van wierook stokken te verkopen. Die worden op een binnenplaats in grote containers gegooid waar vuur in brandt en de duizenden wierookstokken in worden gegooid, met als gevolg dat de as door de wind wordt verspreid. En verder zijn er schoonmakers die ongestoord steeds dezelfde paar vierkante meters vegen en ontdoen van het papier van de wierookstokken en de stokken zelf. Is een stukje eenmaal schoon, dat waait de wind er weer afval naar toe en gooien de bezoekers het afval weer op de grond. Er wonen ook echte monniken. Al maakte het geheel op mij meer de indruk van een drukke menigte dan van een spirituele aangelegenheid. Er zijn er wel die proberen te bidden en te buigen maar dat vereist in de enorme volte een groot concentratievermogen.

Chinezen lijken iets te hebben met vegen: er is een speciale feestdag voor, en overal en altijd wordt er geveegd met driehoekige vegertjes en een bakje aan een stok waarin het afval wordt opgeveegd. Er ligt weinig afval, al gooien ze hier meer op straat dan bij ons.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven