Weigeradvocaat moet boeken open gooien

Delen:

Beeld bij Ronday vangt botDe ‘weigeradvocaat’ Rix Ronday heeft bot gevangen in de principezaak die hij had aangespannen tegen de deken van het arrondissement Midden-Nederland. De Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat Ronday de jaarcijfers van zijn kantoor gewoon moet overhandigen aan deken Tonco Roest Crollius.

Ronday heeft dit geweigerd omdat er volgens hem geen procedurele waarborgen zijn voor dergelijke zaken, waardoor Rondays belangen worden geschaad. Daardoor zou sprake zijn van rechtsongelijkheid. Bovendien wil de Ronday de cijfers niet geven uit concurrentie-overwegingen.

De Raad van Discipline veegt die argumenten van tafel. De Raad noemt het optreden van deken transparant omdat deze heeft uitgelegd dat het zogeheten risicogestuurd toezicht geldt voor alle advocaten die jaarlijks meer dan 51 toevoegingen doen en over wie specifieke signalen zijn binnengekomen bij de Raad voor Rechtsbijstand. “Uit die criteria blijkt dat alle advocaten op gelijke wijze worden behandeld. Van willekeur is geen sprake,” aldus de Raad van Discipline.

Door niet mee te werken heeft Ronday de deken belemmerd in het toezicht, oordeelt de Raad. Hij zal zijn boeken dus moeten openen. “Concurrentieperikelen zijn gezien de onafhankelijkheid en professionaliteit van de deken niet aan de orde.” Wegens het principiële karakter van de zaak heeft de Raad geen sanctie opgelegd. Desondanks heeft Ronday al laten weten in beroep te gaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven