Weinig kennis van aansprakelijkheid

Delen:

Beeld bij weinig kennis apskhNegen van de tien Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van de wettelijke aansprakelijkheid bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), dat onlangs werd gehouden onder ruim 1700 respondenten.

Aan de deelnemers werd onder meer gevraagd tot en met welke leeftijd ouders volledig verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van handelingen van hun kinderen. Volgens de wet is dat tot en met het 13e levensjaar. Het onderzoek toont aan dat slechts 7,1 procent van de ondervraagden zich hiervan bewust is. Bijna de helft (48,3 procent) van de respondenten ging ervan uit dat kinderen pas vanaf 18 jaar buiten de aansprakelijkheid van ouders vallen.

Bijna een derde (32,9%) van de respondenten gaf aan dat de leeftijdsgrens 21 jaar is. Dit is echter een misverstand dat niets met aansprakelijkheid te maken heeft. Ouders hebben de verplichting om kinderen financieel te ondersteunen tot hun 21e levensjaar. Dit geldt echter alleen voor kosten voor levensonderhoud en studie, en niet voor kosten rond aansprakelijkheid.

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht. Het Aansprakelijkheidsverzekerings Informatie Centrum is een samenwerkingsverband van aansprakelijkheidsverzekeraars.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven