‘Weinig kritische signalen over Leidraad binnengekomen’

Staatssecretaris Albayrak van Justitie zal eind juni de Tweede Kamer inlichten over de resultaten van de evaluatie van de Leidraad bewerkelijke zaken. Een onlangs ingestelde werkgroep met vertegenwoordigers van Raad voor de Rechtsbijstand, ministerie van Justitie en Orde moet ‘eventuele ongewenste effecten’ van de Leidraad signaleren en verbetervoorstellen aandragen.

De staatssecretaris noemde de termijn vorige week woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Ze was niet onder de indruk van de kritiek op de Leidraad, die voor de burger geen negatieve gevolgen zou hebben. De redelijke tijd die een advocaat aan een zaak besteedt zou worden vergoed en er zou ruimte zijn voor maatwerk. Op de Leidraad is nogal wat kritiek losgebarsten, onder andere van de Orde en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, maar bij de Raden voor de Rechtsbijstand zijn volgens de staatssecretaris nog niet veel signalen binnengekomen waaruit blijkt dat advocaten er last van hebben.

Het CDA is vooralsnog tevreden over de antwoorden van Albayrak, de PvdA is kritisch en de SP zal binnenkort een motie indienen om de Leidraad op te schorten tot de evaluatie-uitkomsten bekend zijn.

De werkgroep is op 10 april jl. voor het eerst bijeengekomen. Aangezien de uitkomsten van dit overleg pas later dit jaar worden verwacht, kwam het Algemeen Overleg over de leidraad bewerkelijke zaken, vorige week woensdag in de Tweede Kamer, te vroeg. Daarom verzocht de Orde (vergeefs) om aanhouding. In de brief gaf de Orde ook aan waar de knelpunten liggen.

Eerder zijn de namen van de contactpersonen bij de Raden voor Rechtsbijstand gemeld waar advocaten terecht kunnen met problemen in het kader van hun praktijkvoering en de toepassing van de Leidraad. Mochten advocaten van mening zijn dat dit niet werkt, dan kunnen zij de Orde benaderen, de Orde geeft de klachten dan door aan de Raden.

Bron: Nederlandse Orde van Advocaten

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven