Werkstraf geëist tegen advocaat-generaal

Delen:

Justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Den Bosch 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen de eigen advocaat-generaal Jan K. (59) wegens corruptie. Volgens de officier van justitie heeft de Arnhemse advocaat-generaal de integriteit van het Openbaar Ministerie (OM) ernstig geschonden omdat hij zich tot omkoping liet verleiden, schuldbekentenissen vervalste en een verzekeringsmaatschappij heeft opgelicht.

Advocaat-generaal Jan. K. schoot de 66-jarige medeverdachte Joop van L. uit Rotterdam te hulp die slachtoffer was geworden van oplichting. Van L. betaalde aan onder anderen een hoge ambtenaar van het ministerie van justitie veel te veel geld (26.000 gulden) voor een verzoekschrift voor gratie en verloor 200.000 gulden door fraude bij een olietransactie. Joop van L. bood K. 25 procent als hij het geld terug zou vinden.

De vraag is onder meer of Jan K. zijn diensten aanbood als juridisch adviseur of als plaatsvervangend officier van justitie die op eigen houtje een geheim strafrechtelijk onderzoek was begonnen. Vaststaat dat hij zijn bevoegdheden heeft misbruikt. Onder valse voorwendselen vroeg hij bijvoorbeeld justitiële documentatie, paspoorten, gratiestukken en kentekens op.

Justitie meent dat de advocaat-generaal is gezwicht voor de beloofde provisie. De verdachte advocaat-generaal zegt dat hij de fraude op het ministerie van justitie wilde ophelderen.

Tegen de medeverdachte eiste justitie wegens poging tot omkoping 200 uur werkstraf plus vijf maanden gevangenisstraf. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven