Wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast van kracht

Delen:

Vanaf vandaag is de wet van kracht met extra maatregelen tegen mensen die steeds weer ernstige overlast veroorzaken. Dat kan overlast op straat zijn van groepen of individuen, maar ook voetbalvandalisme kan met de nieuwe wet worden aangepakt.

Burgemeesters en officieren van justitie kunnen een langdurig gebiedsverbod of stadionverbod, een groepsverbod en een meldplicht opleggen. Officieren van justitie kunnen ook een contactverbod of begeleidingsplicht opleggen aan mensen die nog voor de rechter moeten komen. Ouders van kinderen onder de 12 jaar die voor overlast zorgen, kunnen het bevel krijgen hun kinderen niet onbegeleid ergens te laten rondhangen of na acht uur ’s avonds niet onbegeleid buiten te laten zijn.

De maatregelen zijn bedoeld voor mensen die eerder herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord en als er ernstige vrees is voor herhaling. De burgemeester of de officier van justitie moet dat wel kunnen aantonen aan de hand van een overzicht van eerdere incidenten. Ook moet iemand van tevoren te horen krijgen dat er een maatregel aankomt. Het is dus niet te verwachten dat er het aanstaand weekend al stadionverboden met meldplicht op basis van de nieuwe wet zijn. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven