Wetsvoorstel aanpak geweldplegers naar Tweede Kamer

Delen:

handboeienVerdachten van een geweldsmisdrijf moeten rekening houden met een hogere straf als uit een zogeheten middelentest blijkt dat zij zich onder invloed van alcohol of drugs hebben misdragen. In dat geval telt de uitkomst mee bij de strafeis van de officier van justitie en de door de rechter op te leggen straf. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De meerwaarde van het wetsvoorstel is dat de vraag of, en zo ja, hoeveel drank of drugs de verdachte heeft gebruikt in de rechtszaal aan de orde komt. Dat gebeurt nu onvoldoende omdat niet standaard in het proces-verbaal melding wordt gemaakt van gebruik van alcohol of drugs. Hierdoor weet de rechter in de meeste gevallen niet of de verdachte het geweld onder invloed heeft gepleegd en kan hij er dus geen rekening mee houden bij de strafmaat. De test verbetert de bestaande praktijk.

De middelentest wordt alleen ingezet in het belang van het onderzoek en bij een verdenking van een geweldsmisdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is zoals (zware) mishandeling of openlijke geweldpleging. Ook moeten er aanwijzingen zijn dat het geweldsdelict onder invloed van drank of drugs is gepleegd. Politieagenten kunnen niet standaard bij elk geweldsdelict de test uitvoeren.

Het wetsvoorstel beperkt in geen enkel opzicht de vrijheid van strafrechters. Zij behouden volledig hun vrijheid bij het opleggen van de straf. Bij de straftoemeting kunnen diverse omstandigheden en factoren een rol spelen, waaronder drank- en drugsgebruik. Daar verandert het wetsvoorstel niets aan.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven