Wetsvoorstel adolescentenstrafrecht maakt Nederland niet veiliger

Delen:

De Raad voor Strafrechtstoepassing Jeugdbescherming (RSJ) adviseert staatssecretaris Teeven het wetsvoorstel adolescentenstrafrecht niet in te voeren. Het wetsvoorstel legt de nadruk op beveiliging van de samenleving en op vergelding in het jeugdstrafrecht voor 12- tot 18-jarigen. Nederland wordt daar niet veiliger van; uit onderzoek komt naar voren dat een zwaardere en repressievere aanpak van jongeren eerder leidt tot méér in plaats van minder recidive.

Het wetsvoorstel bevat daarnaast geen apart strafrecht voor alle jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar, terwijl wetenschappelijk onderzoek daarvoor wel aanleiding geeft. Daarmee is sprake van een gemiste kans.

Onderzoek laat zien dat de neuropsychologische ontwikkeling van jongeren doorgaat tot ze ongeveer 24 jaar oud zijn. Daarom is een aparte strafrechtelijke aanpak nodig om de criminaliteit en recidive onder deze groep effectief te verminderen, meent de RSJ. De RSJ pleit voor een apart strafrecht voor alle jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar en voor méér nadruk op opvoeden en behandelen voor de groep 12- tot 18-jarigen. Dit betekent een snellere en consequentere aanpak, waarbij door intensief en effectief maatwerk recidive wordt teruggedrongen. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven