Wetsvoorstel Advocatenwet is gemiste kans

Op 27 mei jl. heeft de Orde haar advies over de vernieuwing van de Advocatenwet naar staatssecretaris Albayrak van Justitie gestuurd.

In de begeleidende brief noemt de Orde het een ‘gemiste kans’ dat het conceptvoorstel niet meer urgente veranderingen doorvoert, zoals de afschaffing procuraat, de spoedwet tuchtrecht, implementatie van de dienstenrichtlijn en de Wet wijziging BaMa-structuur.

Het voorstel houdt volgens de Orde vooral onvoldoende rekening met de onafhankelijkheid van de advocaat en advocatuur. Door het creëren van preventief toezicht gaat ‘Justitie dichter dan gewenst op de advocatuur zitten’. En de zesde ‘kernwaarde’ (‘publieke verantwoordelijkheid’) beschouwt de Orde niet als kernwaarde. Deze door de wetgever aan de advocaat toegedichte verantwoordelijkheid is overbodig want de advocaat dient het publiek belang door zijn bijdrage aan het algemeen belang van een goede rechtsorde.

Tot slot vindt de Orde de memorie van toelichting te uitvoerig; dit stuk zou moeten worden ingekort en verzakelijkt.

Bron: Nederlandse Orde van Advocaten

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven