Wie wordt de nieuwe president van de Hoge Raad?

Delen:

Infographic-procedure-benoeming-nieuwe-president-Hoge-Raad-der-Nederlanden
Infographic over de benoemingsprocedure

Het laatste jaar van het presidentschap van de Hoge Raad van Maarten Feteris is ingegaan, en dat betekent dat het tijd is om op zoek te gaan naar een opvolger.

Op 1 november 2020 is Maarten Feteris zes jaar president van de Hoge Raad. Volgens een interne afspraak zit zijn termijn er dan op. Hij heeft onlangs officieel te kennen te geven dan te willen stoppen als president, zoals dat is voorgeschreven in het Protocol van de procedure om te komen tot een aanbeveling ten behoeve van de voordracht tot benoeming van een nieuwe president van de Hoge Raad der Nederlanden. Dit protocol is in maart 2018 vastgesteld om ervoor te zorgen dat de procedure voor de opvolging tijdig in gang kan worden gezet.

Adviescommissie

In aanloop naar de benoeming van een nieuwe president, is een adviescommissie gevormd. Voorzitter is de ervaren bestuurder Pauline van der Meer Mohr, van huis uit jurist en sinds twee jaar lid van de selectiecommissie voor de Hoge Raad. Het is de eerste keer dat in de adviescommissie een lid van buiten de Hoge Raad is opgenomen. Dit is gedaan om bij de keuze van een nieuwe president ook inbreng te hebben van buiten de Hoge Raad. De president is immers naast zijn intern-bestuurlijke taak ook het boegbeeld van de Hoge Raad en beweegt zich in het politiek-bestuurlijke en maatschappelijke veld. Naast Van der Meer Mohr bestaat de commissie uit drie leden van de Hoge Raad die zichzelf niet beschikbaar stellen voor het presidentschap.

Profielschets

De president wordt gekozen uit de zittende leden van de Hoge Raad. Dat zijn er momenteel 34, waar waaronder de president en een raadsheer in buitengewone dienst. Dertien van hen zijn vrouw.
De adviescommissie zal een profielschets opstellen. Hierin worden niet alleen de eisen voor het presidentschap opgenomen, maar het document kan ook gezien worden als een opdracht aan de nieuwe president. Voor de profielschets raadpleegt de adviescommissie alle leden van de Hoge Raad, de procureur-generaal bij de Hoge Raad en een aantal sleutelfiguren binnen de rechtspraak en de politiek.

Geheime stemming

Als de profielschets eenmaal is vastgesteld, bekijkt de commissie in gesprekken met alle raadsheren wie geschikt zou zijn als kandidaat voor het presidentschap. Zij draagt een of meer kandidaten voor. Vervolgens beslist de gerechtsvergadering in een geheime, schriftelijke stemming welke kandidaat bij de minister zal worden voorgedragen voor het presidentschap. Van procedure is een overzichtelijke infographic gemaakt.

Vóór de zomer

Het is de bedoeling dat de Ministerraad de benoeming vóór de zomer 2020 doet, zodat de nieuwe president zich een aantal maanden kan inwerken. Maarten Feteris zal afloop van zijn presidentschap weer volledig aan de slag gaan in de kamer waarvan hij deel uitmaakt, de belastingkamer.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven