‘Wilders mag blij zijn met zo’n precieze berechting’

Delen:

Woensdag Foto WildersHet Openbaar Ministerie heeft de tenlastelegging in de Wilders-zaak (‘minder Marokkanen’) uitgebreid met de varianten medeplegen, plegen, doen plegen en uitlokken. Al eerder was bekend dat PVV-voorman Geert Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, en belediging van een groep mensen op basis van ras. Wat vinden strafrechtjuristen daarvan?

Elpiniki Kolokatsi (Kolokatsi Mollema Advocaten, Amersfoort)

“Deze wijziging van de tenlastelegging maakt een veroordeling kansrijker. Dat het Openbaar Ministerie nu vier varianten gebruik, zie ik zeker niet als ‘schieten met hagel’. Het OM gaat voor meer dan één anker liggen, en wat mij betreft zou dat in veel meer strafzaken mogen gebeuren. Ook in dit geval maakt het de tenlastelegging preciezer, wat de kwaliteit van de procedure bevordert. Wilders mag in zijn handjes knijpen met zo’n secure berechting.”

Guus Lina (Lina Advocaten, Venlo)

“Het is een proefproces, met de ogen van heel juridisch Nederland gericht op het OM. Dat wil de kansen op een veroordeling zo groot mogelijk maken en trekt dus alle registers open. Het OM wil duidelijk voorkomen dat het achteraf te horen krijgt dat ze bepaalde gedragingen niet ten laste hebben gelegd. Zoals altijd gaat het OM voor een veroordeling maar nu willen ze ook geen gezichtsverlies lijden.”

Nico Kwakman (gepensioneerd docent strafrecht, Rijksuniversiteit Groningen)

“Het is verstandig van het OM om de tenlastelegging zo uit te breiden. Doe je het niet, dan gaat de discussie al snel alleen over de vrijheid van meningsuiting en dan volgt er waarschijnlijk vrijspraak. De grens of je ‘minder minder’ mag uitroepen is heel dun. Die grens wordt duidelijker wanneer je dat afbakent met varianten als medeplegen en doen plegen. Ook al heeft Wilders dat als enige geroepen, en lijkt medeplegen vergezocht, toch is dit een goed scenario. Ook plegen en medeplegen moet je in een context zien: wat hebben anderen op dit gebied geroepen, hoe is de sfeer opgebouwd tegen buitenlanders. Het OM laat zo zien de zaak heel serieus aan te pakken.”

Floris Holthuis (Nolet Advocaten, Den Haag)

“Het OM gebruikt alle denkbare deelnemingsvormen. Ik kan me wel iets voorstellen bij medeplegen: de uitspraken zijn gedaan samen met de toehoorders, die ook ‘minder, minder’ riepen. Die mensen worden niet vervolgd, Wilders wel omdat hij op z’n minst een bijdrage leverde aan die dynamiek. Verder heb ik nog nooit gezien dat het OM alle deelnemingsvormen bij één zaak inzet, alsof ze onzeker zijn over de afloop. Het OM maakt daarmee geen keuze. Beter zou zijn één of twee deelnemingsvormen te kiezen en daar helemaal voor gaan. Dat komt sterker over.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven