‘Wilt u vervolging afkopen?’ Hoge Raad en burgers slachtoffer van spoofing

Pas op met telefoontjes van de Hoge Raad: mogelijk komen ze van oplichters die geld proberen af te troggelen. De Hoge Raad heeft al tientallen meldingen van burgers wie dit is overkomen.

Delen:

‘Wilt u vervolging afkopen’? Hoge Raad en vele burgers slachtoffer van spoofing - Mr. online
Foto: Pixabay

In toenemende mate wordt de Hoge Raad geconfronteerd met meldingen van burgers dat zij slachtoffer zijn van spoofing waarin de naam van de Hoge Raad wordt misbruikt. Spoofing (letterlijk: nabootsen of namaken) is een manier van telefonische oplichting waarbij gebruik wordt gemaakt van het echte telefoonnummer van de organisatie. Slachtoffers denken dat ze te maken hebben met een medewerker van de Hoge Raad omdat ze dat telefoonnummer in hun scherm zien. In eerste instantie krijgen zij een bandje in het Engels te horen. Soms krijgt men ook een Engelssprekende persoon aan de lijn. Er wordt gesuggereerd dat ze spreken met (iemand van) de Supreme Court of the Netherlands, dat zij onderdeel zijn van een onderzoek en dat zij vervolging kunnen afkopen door geld over te maken.

Aangifte

De eerste meldingen van spoofing kreeg de Hoge Raad in de zomer, aldus woordvoerder Vincent Huntink. “Die konden we afvangen door bellers te woord te staan, te bevestigen dat het bericht inderdaad niet van ons kwam en daarbij aan te geven om vooral aangifte bij de politie te doen. De Hoge Raad heeft zelf ook aangifte gedaan.”

Tientallen meldingen

Na afgelopen weekend is het aantal meldingen fors toegenomen. Zo kwamen er maandag 27 september ‘tientallen’ meldingen binnen. Huntink: “Daarom hebben we er ook voor gekozen een bericht uit te doen om mensen te waarschuwen voor deze vervelende manier van telefonische oplichting.” Of en hoeveel mensen er uiteindelijk zijn opgelicht, weet de Hoge Raad niet. Huntink benadrukt dat de systemen van de Hoge Raad niet zijn gehackt. “Helaas is het met spoofing wel mogelijk kenmerken te vervalsen met als doel om (tijdelijk) een valse identiteit aan te nemen.”

De Hoge Raad laat weten nooit burgers (direct) telefonisch te benaderen over de inhoud van een zaak. Mensen die deze telefoontjes krijgen, kunnen er dan ook van uitgaan dat het spoofing betreft.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven