Wim Anker best sprekende strafpleiter van 2012

Delen:

Wim Anker best sprekende strafpleiter van 2012Strafrechtadvocaat Wim Anker is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2012. Van elf onderzochte strafpleiters is hij degene die de duidelijkste taal spreekt. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam door taalwetenschappers en een vakjury. Anker kreeg de prijs vandaag uitgereikt door tv-presentatrice Anita Witzier, winnares van de prijs vorig jaar.

Anker is erg blij met de onderscheiding: “Ik vind het een bijzondere prijs om te winnen. Zeker nu het gaat om een beroepsgroep die zeer ervaren is in het spreken in het openbaar. Duidelijke taal is in mijn vak heel belangrijk. Je moet een compact verhaal kunnen houden met een kop en een staart.”

Anker won vanwege zijn manier van spreken die aanzet tot luisteren. Zijn inhoudelijke boodschap weet hij op een glasheldere manier haarfijn over te brengen. Bijna geen jargon, korte zinnen en veel illustratieve voorbeelden, vergelijkingen en metaforen. Hij stemt zijn woorden af op het brede publiek.

Het Taalcentrum liet de winnaar bepalen door taalonderzoekers van de Vrije Universiteit en een vakjury. De onderzoekers analyseerden de taalvaardigheid van elf strafpleiters die in 2011 en 2012 vaak op radio en tv verschenen. Die werden onder andere beoordeeld op helderheid, gebruik van jargon en retoriek. De vakjury beoordeelde of de boodschap inhoudelijk juist was en of de manier waarop die werd gebracht, correct was. De jury bestond uit: mr. Willem van Bennekom, mr. Gerben Kor, mr. Cees Korvinus, mr. Carel Raymakers en prof. mr. Theo de Roos.

De tweede en derde plaats waren voor Gerard Spong respectievelijk Geert-Jan Knoops.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven