Win-win

Delen:

Moot Court. Ook wel bekend als een ‘academische rechtszitting’ of een ’simulatierechtbank’. Voor de meeste juristen in spe is het een vak op de universiteit. Sinds 2015 kent St. Maarten ook een Moot Court competitie, met als doel middelbare scholieren kennis te laten maken met alle aspecten van het (internationale) recht – van opleiding tot de dagelijkse praktijk, en van OM tot advocaat. Ik had dit jaar de eer om, samen met een collega advocaat van een ander kantoor, vijf VWO-leerlingen van de St. Dominic High School te coachen.

Mijn team kreeg de opdracht een verdachte te verdedigen in een internationale strafzaak. Een pittige casus. Als advocaat met een algemene praktijk en een specialisatie in het arbeidsrecht, moet ik toegeven dat deze Moot Court dus niet alleen uitdagend was voor de leerlingen. Ik dook – als vanouds – de studieboeken in om me nader te verdiepen in het internationale strafrecht, in het bijzonder in war crimes, crimes against humanity en aiding and abbetting. Natuurlijk nam ik de casus en onderliggende stof grondig door, die tot mijn grote verbazing bleek te bestaan uit duizenden pagina’s aan studiemateriaal en rechtspraak. Challenge accepted!

De eerste bijeenkomst met de leerlingen vond plaats op een zaterdagmiddag bij mij op kantoor. Ik stond te popelen en was erg benieuwd naar de groep, de persoonlijkheden, hun motivatie om mee te doen met de competitie en met name naar wat ik in mijn rol als coach en advocaat op St. Maarten voor hen zou kunnen betekenen. Er stapte een groep nieuwsgierige en leergierige leerlingen over de drempel. Ze hadden veel vragen en ik was onder de indruk van het analytisch vermogen van deze 15-, 17- en 18-jarigen.

Hoewel ik, net zoals het merendeel van de advocaten, absoluut elke zaak (of wedstrijd, of spel) wil winnen, was mijn primaire doel om de leerlingen te enthousiasmeren. Niet alleen voor de casus, maar voor het recht in het algemeen en het werken als advocaat. En dat is gelukt! Naarmate de (vele) tijd vorderde die we in de pittige casus moesten investeren, werden zowel de leerlingen als hun coaches steeds enthousiaster. De leerlingen gingen steeds meer geloven in hun verdedigingsstrategie en hun zelfvertrouwen groeide. Dat te zien gebeuren bij mijn team, gaf me als coach veel voldoening. Goed onderwijs en persoonlijke ontwikkeling is op St. Maarten net zo belangrijk als elders, maar wel minder vanzelfsprekend. Ik geloof sterk in de noodzaak ervan, en was blij mijn eigen kennis en ervaring daartoe te kunnen inzetten.

Al tijdens de voorbereidingen besefte ik dat de leerlingen eigenlijk al niet meer konden verliezen. Ze waren in staat om de juridische onderbouwing van hun verdediging uit te leggen in jip-en-janneketaal, wat liet zien dat ze zich de zaak eigen hadden gemaakt. Ze werkten goed samen en durfden het aan om een verdachte in een ingewikkelde internationale strafzaak te verdedigen voor vijf lokale rechters! Op de dag van de Moot Court heerste er een gezonde spanning, vergelijkbaar met de spanning die je als advocaat voelt voor een pleidooi in een grote zaak. We hebben nog één laatste keer met z’n allen geoefend en toen was het team er klaar voor. Wat waren we trots toen de Minister van Justitie aankondigde dat de leerlingen van St. Dominic High School, voor de tweede keer op rij, de winnaars waren van de SXM Moot Court competitie! Als beloning vertegenwoordigen ze in januari 2018 St. Maarten tijdens de internationale Moot Court competitie in Den Haag. Gelet op het hoge niveau van de Moot Court hier op St. Maarten heb ik er alle vertrouwen in dat ze ook daar de rechter(s) gaan overtuigen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven