Winnende Deal van het jaar: Boskalis neemt Dockwise over

Delen:

Deal van het jaarDe overname van zeetransporteur Dockwise door baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is met 26 procent van de stemmen de overtuigende winnaar van de verkiezing ‘Deal van het jaar 2012’. Op een gedeelde tweede plaats eindigden ‘Ahold koopt bol.com’ (22 procent) en ‘Jumbo neemt C1000’ over (22 procent). De andere zeven deals behaalden 1 tot 9 procent van de stemmen.

Mr. publiceerde de afgelopen maanden een aantal artikelen waarin tien bijzondere, complexe en juridisch uitdagende deals uit 2012 werden belicht. Lees uitgebreid over de deals hier. De bezoekers van mr-online.nl konden stemmen op hun favoriete deal. De meeste stemmen gingen dus naar de topdeal ‘Boskalis neemt Dockwise over’. Binnenkort zal een rondetafelgesprek worden georganiseerd met de advocaten en cliënten die betrokken waren bij deze overname. Hiervan zal in het juninummer van Mr. uitgebreid verslag worden gedaan.

Boskalis verraste eind november 2012 door een bod te doen op Dockwise, kort nadat Dockwise zelf na een bloedige overnamestrijd de overname van branchegenoot Fairstar had afgerond. Het bod kent aan Dockwise een ondernemingswaarde toe van 1,3 miljard euro. Dealmakers van Freshfields Bruckhaus Deringer, NautaDutilh en Clifford Chance begeleidden de winnende deal.

Jan Willem van der Staay, dealmaker voor Freshfields Bruckhaus Deringer die Boskalis bijstond: “Winnen geeft natuurlijk altijd wel een goed gevoel. Kennelijk konden Boskalis en Dockwise met hun deal in brede kring op sympathie rekenen. Het is een transactie met een hoog gehalte Hollands Glorie – maritieme dienstverlening, Nederlandse know-how, handelsgeest en common sense in een super-internationale context. Maar als ik eerlijk ben, dan is zo’n verkiezing ook wel een beetje de uitkomst van een vaak stuiterende bal in een flipperkast. In het lijstje staan andere deals die met wat meer geluk ook de titel hadden kunnen veroveren, zoals ASML met haar serie strategische transacties of Ziggo met haar succesvolle IPO.”

Jeroen Koster (Clifford Chance) adviseur voor Executive Committee Dockwise: “Deze uitslag staat voor de essentie van ons werk: zorgen dat complexe juridische vraagstukken niet in de weg staan van een combinatie van bedrijven die serieuze waarde aan elkaar kunnen toevoegen. Clifford Chance heeft Dockwise mogen bijstaan vanaf het losmaken uit de Heerema Groep, via de reversed takeover en listing in Oslo tot het samengaan met Boskalis. Een regelrechte Odyssee onder leiding van CEO Andre Goedee. Een betrokken en uiterst vaardig navigator met een uitstekend kompas.”

Christiaan de Brauw, die namens NautaDutilh het advies aan Dockwise leidde: “Het is mooi dat de Boskalis-overname van Dockwise de deal van het jaar geworden is. Er is met het samengaan van Dockwise en Boskalis duidelijk sprake van Hollands Glorie; het resultaat is een sterk Nederlands bedrijf met internationale allure. Het was ook een bijzondere overnameproces met samenloop van Noorse, Bermuda en Nederlandse regels, dat uiteindelijk uitmondde in een verplicht bod dat door Dockwise werd gesteund en aanbevolen. Voor ons zijn het eigenlijk twee deals van het jaar, omdat wij Dockwise vorig jaar ook hebben geadviseerd bij de vijandige overname van Fairstar.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven