Winstdeling taboe voor advocaten

Delen:

Het wordt aan advocaten wettelijk verboden om met cliënten af te spreken dat zij bij het winnen van een zaak een percentage van de winst ontvangen. Advocaten mogen wel afspreken dat zij als de zaak wordt verloren geen vergoeding ontvangen, maar als de zaak gewonnen wordt er een hoger uurloon wordt betaald. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie dat afgelopen vrijdag door de Ministerraad is goedgekeurd. Met het wetsvoorstel wordt een aantal wijzigingen in de Advocatenwet doorgevoerd.

Van een advocaat wordt verwacht dat hij onafhankelijk is tegenover zijn cliënt en de zaak die hij voor zijn cliënt verdedigt. Wanneer een advocaat een salaris afspreekt dat een percentage is van de eventuele winst in een zaak, krijgt hij een te groot persoonlijk belang bij de uitkomst van de zaak. Daardoor kan zijn onafhankelijkheid in gevaar komen. Naar aanleiding van het onderzoek naar de wenselijkheid van “no cure no pay” wordt de mogelijkheid van het maken van dit soort afspraken wettelijk beperkt.

Verder wordt het mogelijk gemaakt om advocaten die in de praktijk niet het beroep van advocaat uitoefenen van het tableau te schrappen. Om de kwaliteit van advocaten te waarborgen, wordt aan de Nederlandse orde van advocaten de opdracht gegeven om zorg te dragen voor een kwaliteitssysteem. Ook worden advocaten verplicht zich aan te sluiten bij een klachten- en geschillenregeling. Jaarlijks moet de Orde rapporteren over onder meer deze geschillenbehandeling. De mogelijkheid van de Minister van Justitie om besluiten van de Orde te schorsen of te vernietigen wordt vervangen door een goedkeuring vooraf door de Minister.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven