Witwassende criminelen kunnen niet meer shoppen tussen notariskantoren

Notarissen en andere Wwft-instellingen worden verplicht onderling gegevens te delen als sprake is van een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme. Dit moet voorkomen dat een kwaadwillende cliënt, die bij de ene Wwft-instelling is geweigerd, bij een andere kan aankloppen.

Delen:

Witwassende criminelen kunnen niet meer shoppen tussen notariskantoren - Mr. online
Foto: Depositphotos

Dit staat in het wetsvoorstel ‘plan van aanpak witwassen’ van minister Kaag (Financiën). Dit is mede namens minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) onlangs bij de Tweede Kamer ingediend. Met het wetsvoorstel wordt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gewijzigd. Dit moet ertoe leiden dat ‘shopgedrag’ van kwaadwillende cliënten wordt tegengegaan. Het notariaat heeft er eerder op gewezen dat cliënten die bij een Wwft-instelling zijn geweigerd of waaraan de dienstverlening is gestaakt vanwege risico’s op witwassen of financieren van terrorisme, vervolgens opnieuw dienstverlening kunnen aanvragen bij een andere Wwft-instelling.

Verplichting

De ministers willen dat Wwft-instellingen informatie uitwisselen bij een cliënt met indicaties van een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme, om zo te voorkomen dat deze cliënt alsnog toegang krijgt tot het financiële stelsel. Het gaat om een verplichting, niet om een bevoegdheid tot gegevensdeling. Een Wwft-instelling (zoals een notariskantoor) moet in drie gevallen onderzoeken of de cliënt een andere Wwft-instelling uit dezelfde categorie om dienstverlening heeft verzocht, bij deze Wwft-instelling dienstverlening heeft afgenomen of op dit moment afneemt.

Geheimhoudingsplicht

Deze verplichting geldt als een zakelijke relatie of transactie naar haar aard een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme met zich meebrengt, als er factoren zijn die daarop duiden, en in het kader van verscherpt cliëntenonderzoek. Is sprake van een hoger risico, dan moet de Wwft-instelling navraag doen bij de andere Wwft-instelling naar gebleken risico’s op witwassen of financieren van terrorisme. Als de andere Wwft-instelling dergelijke risico’s heeft geconstateerd, moet deze de vragende Wwft-instelling hierover meteen informeren. Het gaat hier alleen om één-op-één uitwisseling tussen Wwft-instellingen behorend tot dezelfde categorie, zoals tussen notarissen. Voor de naleving van deze verplichtingen hoeven notarissen zich niet te houden aan hun geheimhoudingsplicht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven