Onderzoek daderprofiel cybercrime: ’15- tot 50-jarige man die Russisch spreekt’

Om de kennispositie van het OM, de politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid aangaande Oost-Europese cybercriminelen te verbeteren, heeft het WODC onderzoek gedaan naar daderprofielen in de cybercrime. Uit het rapport blijkt dat de typische Oost-Europese cybercrimineel een 15- tot 50-jarige man is die Russisch spreekt.

Delen:

Foto: Depositphotos

In ongeveer de helft van de gevallen is de typische Oost-Europese cybercrimineel ook daadwerkelijk een Rus. In andere gevallen gaat het vaak om Oekraïners die Russisch spreken, of om inwoners van andere landen. Veruit de meeste hackers blijken in grote steden zoals Moskou en Sint-Petersburg te wonen. Ze zijn over het algemeen hoog opgeleid, zo blijkt uit het rapport.

Voor het onderzoek heeft het WODC deskundigen geraadpleegd aan de hand van een kennistafel. Daarnaast is er literatuuronderzoek gedaan. Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende cyberdreiging uit Oost-Europa die verschillende opsporingsdiensten in binnen- en buitenland signaleren.

Financieel gewin

Het onderzoek richtte zich niet alleen op de daderprofielen zelf, maar ook over achterliggende kenmerken en drijfveren. Daaruit is gebleken dat financieel gewin de belangrijkste drijfveer is voor Oost-Europese mannen om zich te laten rekruteren voor cybercriminaliteit. Geslaagde hacks leveren in het criminele circuit veel geld op.

Het WODC signaleert echter dat financieel gewin niet de enige reden is dat hoogopgeleide mannen de stap naar de cybercrime maken. Succesvolle criminele hackers genieten in veel gevallen prestige en erkenning, wat ook een belangrijke drijfveer kan zijn. Andere redenen die genoemd worden, zijn de intellectuele uitdaging en politieke overtuigingen.

Werving

Wat opvalt rondom de rekrutering van nieuwe cybercriminelen is de hoge mate van professionaliteit. Er wordt door criminele organisaties gebruik gemaakt van uitgebreide wervingsprocedures, waarbij kandidaten CV’s, motivatiebrieven en referenties moeten aanleveren. Ook moeten ze overzichten van Bitcoin-wallets overleggen voor hun verloning.

Hackers worden hoofdzakelijk gerekruteerd via online fora. In sommige gevallen wordt gebruikgemaakt van legale kanalen waarop zelfstandigen hun diensten kunnen aanbieden, maar er bestaan ook meer specialistische platforms op het dark web.

Toekomstig onderzoek

Naar aanleiding van de bevindingen doet het WODC ook enkele suggesties voor toekomstig onderzoek. Dat zou zich dan onder meer moeten richten op de vraag hoe cybercriminelen samenwerken, de manieren waarop geld wordt witgewassen en eventuele banden tussen criminele organisaties en Oost-Europese overheden zoals de Russische.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven