Woede en angst in strafrecht, hoop en walging in civiel recht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Woede
Beeld: Pixabay

In uitspraken van strafrechters zijn woede, angst en verdriet de dominante emoties, terwijl in civielrechtelijke vonnissen hoop, walging en blijdschap de boventoon voeren. Dat blijkt uit een ‘sentiment-analyse’ door de advocaat Raimond Dufour (Dufour Advocatuur). Bestuursrechtelijke uitspraken scoren neutraal op heftige emoties als woede, angst, verdriet en blijdschap.

Verwijzen naar ecli’s

Raimond Dufour (Dufour Advocatuur)
Raimond Dufour (Dufour Advocatuur)

In zijn blogs schrijft Dufour vaker over de analyse van de Nederlandse rechtspraak. Eerder stond hij stil bij de vraag waarom rechters in hun uitspraken verwijzen naar ecli’s. Ook blogde hij over de database van rechtspraak.nl en over de dataset die 2,2 miljoen uitspraken van de Nederlandse overheidsrechter bevat.

Acht emoties

Voor zijn sentiment-analyse gebruikte hij een lijst van 14.000 Nederlandse woorden die een emotionele connotatie hebben. Met een computerprogramma analyseerde Dufour uitspraken op acht verschillende emoties: woede, verwachting (hoop), walging, angst, blijdschap, verdriet, verrassing en vertrouwen. Daarnaast mat hij het sentiment: wat is de positieve en negatieve score van de tekst?

Aantal woorden

Elk woord met een bepaalde emotionele lading kreeg een score op de betreffende emotie. Dufour deelde de totaalscore per emotie door het aantal woorden van de betreffende uitspraak, zodat je de lading kunt vergelijken met andere uitspraken. Vervolgens maakte hij een top 50 per emotie.

Top 50 van woede

In de top 50 van woede zijn de strafrechtelijke uitspraken met 31 stuks het best vertegenwoordigd. Ook bij angst (37 uitspraken) en verdriet (39) zijn de strafrechters koploper. De civiele rechters scoren het best op hoop (39), walging (46), blijdschap (41) en verrassing (24). Waarom walging zo hoog scoort binnen het civiele recht, is Dufour een raadsel: “Je zou dat eerder verwachten bij strafrecht,” zegt hij in een telefonische toelichting aan de redactie van Mr. “Ik heb alleen explorerend onderzoek gedaan, en geef er nog geen interpretatie aan.” De bestuursrechtelijke uitspraken scoren het hoogst op vertrouwen (19 uitspraken).

Strafrechtelijke vonnissen en arresten scoren in emotionele zin negatiever dan gemiddeld, bestuursrechtelijke uitspraken juist positiever. Civiel recht zit er tussenin.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top