Partnerbijdrage van

Wolters Kluwer lanceert nieuwe functionaliteit waarmee advocaten datagedreven beslissingen kunnen nemen

Wolters Kluwer Legal & Regulatory Nederland lanceert een nieuwe module in hun softwareoplossing InView. Met de nieuwe module ‘Zaakanalyse’ kunnen advocaten precies zien hoe de rechterlijke macht in het verleden besliste in bepaalde zaken en wat de invloed was van specifieke gronden in een zaak.

Delen:

“Op basis van hoe een rechtbank eerder handelde in een vergelijkbare situatie, zullen advocaten hun cliënten nu misschien anders adviseren”, aldus Nicky van Dijk, Director Product Management Legal & Regulatory. Met de recente aankondiging van de Raad van de Rechtspraak om driekwart van de vonnissen online te willen publiceren, wordt het steeds relevanter voor juridische professionals om op een snelle manier de grote hoeveelheid informatie te kunnen verwerken.

Sneller tot de essentiële informatie
Met de softwareoplossing InView, die Wolters Kluwer eerder dit jaar lanceerde, hoeven juridische professionals niet langer door grote hoeveelheden documenten te zoeken. Door inhoudelijke kennis van de wet en jurisprudentie te combineren met slimme technologie geeft het advocaten en andere juridische professionals snel concrete antwoorden en inzichten in een zaak. Hierdoor is direct zichtbaar wat de eisen waren in een bepaalde zaak en waarom de rechter tot een bepaalde beslissing is gekomen.

Advies en strategie onderbouwd met data
Met de nieuwe module Zaakanalyse wordt deze data geaggregeerd in verschillende juridische scenario’s. Door middel van inzichtelijke grafieken en tabellen wordt in één oogopslag zichtbaar hoe verschillende rechtbanken beslisten in vergelijkbare zaken. Ook toont het de trend van hoe de rechterlijke macht door de jaren heen keek naar soortgelijke zaken. Het laat zien wat de impact is van verschillende gronden en zaakspecifieke factoren op de beslissingen van de rechtspraak.

Nicky van Dijk: “De ontwikkeling van deze module komt voort uit honderden gesprekken met professionals uit de juridische sector. Advocaten ontwikkelen vaak op basis van hun ervaring een beeld over hoe een bepaald juridisch probleem wordt bekeken vanuit de rechtspraak. Met de module Zaakanalyse wordt dit beeld van de advocaat gesubstantieerd met data. Het kan een onderbuikgevoel bevestigen, of juist aantonen dat dat gevoel niet helemaal juist is en er meer onderzoek nodig is. Het helpt advocaten ook om een bepaald advies of strategie uit te leggen aan een cliënt omdat zij dit nu met data kunnen onderbouwen.”

Met de recente aankondiging van de Raad van de Rechtspraak om driekwart van de vonnissen online te willen publiceren, wordt het steeds relevanter om op een snelle manier de grote hoeveelheid informatie te kunnen verwerken. “Momenteel wordt circa 5% van alle rechterlijke uitspraken gepubliceerd, dus ongeveer 75,000 nieuwe documenten van gemiddeld 12 pagina’s per jaar. De Raad van de Rechtspraak heeft onlangs aangekondigd te willen groeien naar 75%, ofwel 1,1 miljoen publieke uitspraken. Dit maakt het nog belangrijker om snel tot de essentie van een zaak te komen en de juiste informatie te kunnen extraheren om tot de juiste zaakstrategie te komen.”

InView is een innovatie die geleidelijk over de verschillende juridische domeinen wordt uitgerold. Arbeidsrecht is het eerste rechtsgebied dat nu beschikbaar is. Hierna volgt Ondernemingsrecht.

Meer informatie over InView.

Delen:

Scroll naar boven