Wordt de Wet Dwangsom een aanslag op de toch al lege gemeentekas?

Delen:

Het beeld is inmiddels bekend: vele gemeenten zien zich genoodzaakt fors te bezuinigen. Het Rijk stort in de aankomende jaren fors minder in het gemeentefonds. Dat terwijl door de economische crisis gemeenten aan de ene kant steeds minder inkomsten hebben in de sfeer van de ruimtelijke ordening. De utiliteitsbouw ligt immers op zijn gat.

En aan de andere kant verwacht het Rijk het nodige van gemeenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de WABO. Een hele ‘tour de force’ voor gemeenten om alleen al WABO proof te zijn. Hoe dan ook, dat kost op voorhand in ieder geval veel geld. Minder inkomsten en druk op de uitgaven. Bibliotheken, sportverenigingen en onderwijs lopen als eerste klappen op.

Dan komen daar de financiële gevolgen van de Wet Dwangsom (en beroep bij niet tijdig beslissen) nog bij. Ingeschat wordt dat een gemeente van een gemiddelde grootte die haar huidige bedrijfsvoering met betrekking tot het tijdig nemen van besluiten niet aanpast, jaarlijks tot een miljoen euro aan boeten om de oren kan krijgen.

In onze juridische praktijk bij gemeenten treffen we vaak nog onvoldoende bewustzijn met betrekking tot de Wet Dwangsom aan en de mogelijke financiële gevolgen. Het vraagt uiteraard het nodige van een gemeente om de eigen bedrijfsvoeringprocessen kritisch tegen het licht te houden. Wellicht ook dat de vrees om je eigen organisatie te moeten doorlichten, gemeenten tegenhouden om de Wet Dwangsom serieus te nemen?

Toch biedt een vrij eenvoudige scan de nodige soulaas. Het geeft inzicht welke besluiten het vaakst worden genomen, welke besluiten gemiddeld binnen welke termijn worden genomen en inzicht wie welke taken verricht bij het nemen van besluiten (al dan niet op bezwaar). Als je weet waar je de meeste risico’s loopt weet je ook welke processen je moet aanpassen om (financiële) problemen in de toekomst te vermijden. Externe hulp kan daarbij zeer gewenst zijn. De kosten daarvan zijn slechts een fractie van het geld dat aan eventuele boetesommen wordt voorkomen. Toch belangrijk in deze tijd van financiële zorgen voor gemeenten.

Karl Muusse

Mr.drs. Karl F. Muusse is Competence Director Legal bij Yacht

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven