Wrakingsverzoek in zaak loverboys toegewezen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De wrakingskamer van de rechtbank Breda heeft een verzoek tot wraking van een rechter-commissaris toegewezen. Het verzoek was vorige week gedaan door advocaten van zes verdachten na een getuigenverhoor van de moeder van Mandy Pijnenburg uit Tilburg. Mandy Pijnenburg stelt dat zij in opdracht en onder druk van deze verdachten – loverboys – harddrugs moest smokkelen naar de Dominicaanse Republiek.

De advocaten hebben bezwaar gemaakt tegen de gang van zaken bij het op schrift stellen van de getuigenverklaring. Zij wilden aanwezig zijn bij het doorlezen van de verklaring door de getuige, om nog eventuele vragen te kunnen stellen en opmerkingen te kunnen maken. De rechter-commissaris heeft hen dat geweigerd, en meegedeeld dat zij de door de getuige ondertekende verklaring per post of fax zouden ontvangen en daar dan nog schriftelijk op konden reageren.

De rechtbank is van oordeel dat de rechter-commissaris door deze werkwijze objectief gezien de schijn van partijdigheid heeft gewekt. Ook al staat vast dat de rechter-commissaris dat niet heeft beoogd, niet is uit te sluiten dat door zijn beslissing de belangen van de verdediging zijn geschaad. Het openbaar ministerie had de moeder via de politie al verschillende keren bevraagd. Voor de advocaten van de verdachte was dit getuigenverhoor de eerste gelegenheid om haar te bevragen. De verdediging had op dit punt dus een achterstandspositie. Door de advocaten niet in de gelegenheid te stellen om direct bij het doorlezen van de getuigenverklaring aanwezig te zijn, en ook geen geschikt alternatief te bieden, heeft de rechter-commissaris onvoldoende gelegenheid geboden om deze achterstand te repareren, aldus de rechtbank.

Een andere rechter-commissaris zal deze zaak nu verder behandelen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top