WTO-recht laat ruimte voor milieubescherming

Delen:

Beeld bij Proefschrift CoremansHet recht van de Wereldhandelsorganisatie WTO laat meer ruimte dan gedacht voor of handelsmaatregelen die het mondiale milieu moeten beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Coremans (Universiteit Leiden). Unilaterale handelsmaatregelen kunnen daarom een alternatief zijn voor globale milieubescherming, zegt Coremans in haar proefschrift.

Dit proefschrift behandelt de maatregelen die zich richten op het (buitenlandse) productieproces. Vanuit milieuoogpunt is – meer dan het eindproduct zelf – vaak de productie erg schadelijk voor het milieu, door bijvoorbeeld emissie-intensieve industrie, niet-duurzaam vissen, ontbossen etc. De vraag of een land toegang tot zijn markt kan onderwerpen aan voorwaarden gerelateerd aan het productieproces is één van de pijnpunten van het debat over handel en milieu debat.

Het onderzoek van Coremans toont aan dat deze maatregelen onder voorwaarden kunnen dienen ter bescherming van het milieu buiten de landsgrenzen van het regulerende land. Het huidige WTO-recht biedt ruimte voor groene ‘extraterritoriale’ maatregelen die beogen het mondiale milieu te beschermen, als de internationale gemeenschap hier niet in slaagt.

Coremans heeft een extraterritorialiteitsbeslissingsmodel ontworpen aan de hand waarvan beleidsmakers en rechters kunnen toetsen of een handelsmaatregel in strijd is met de huidige regels. Coremans is deze week gepromoveerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven