WVO Advocaten zet burger op stoel van rechter

Delen:

Foto: Pixabay

Onder de naam WVO Tribunaal laat het Gelderse kantoor WVO Advocaten burgers meebeslissen over rechtszaken. Om de twee weken wordt een (reeds afgeronde) rechtszaak behandeld. Via de kantoorsite kan iedereen dan vonnis wijzen.

Pascal Willems van WVO Advocaten spreekt van ‘Spielerei’, maar het tribunaal heeft wel een serieuze ondertoon. “We laten burgers hun rechtvaardigheidsgevoel spreken. Als zij over een rechtszaak lezen, denken ze er vaak anders over dan de rechter die uitspraak deed. Nu kunnen ze zelf op de stoel van de rechter zitten en de knoop doorhakken.”

Vorige week heeft WVO de eerste zaak bij het tribunaal geplaatst. Een hond beet een kat dood, maar enkele dagen nadien werd de hond ziek – mogelijk door uithaal van de kat tijdens het gevecht. De vraag is wie welke schade moet vergoeden. Deelnemers aan het tribunaal krijgen op 1 oktober de ‘uitslag’: ze lezen voor welke opties iedereen heeft gekozen en hoe het gerechtshof eerder over deze zaak oordeelde.

Willems: “De deelnemers konden bij hun vonnis kiezen uit vier opties. We zien nu al dat er heel verschillend over deze zaak werd gedacht. Het is niet zo dat één optie het populairst was.” Hij spreekt dan ook van een ‘controversiële’ zaak. “Die zullen we vaker plaatsen. Ook zaken die zich afspelen binnen het arbeidsrecht. Vaak herkenbare kwesties.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven