Yeşilgöz en Weerwind naar J&V: opvallende keuze, geen juristen

Inmiddels is kabinet-Rutte IV aan de slag. Tot verbazing van veel juristen heeft het nieuwe ministersduo op Justitie en Veiligheid − Dilan Yeşilgöz (VVD) en Franc Weerwind (D66) − géén juridische achtergrond. Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) studeerde wel rechten, maar voltooide zijn studie niet.

Delen:

dilan-yesilgoz-353b4018
Dilan Yeşilgöz (foto: ministerie Economische Zaken en Klimaat)

Yeşilgöz, Weerwind en Van der Burg zijn beëdigd als respectievelijk minister van Justitie en Veiligheid, minister voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Asiel en Migratie. Daarmee volgen ze Ferdinand Grapperhaus (CDA), Sander Dekker (VVD) en Ankie Broekers-Knol (VVD) op.

Eerste niet-jurist op Justitie

De keuze voor Yeşilgöz is in meerdere opzichten verrassend. Zo is het nog niet eerder voorgekomen dat een minister van J&V, het departementshoofd, geen juridische achtergrond heeft (op de interimmers Rita Verdonk en Stef Blok na). De VVD-politica studeerde Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit, was gemeenteambtenaar en later raadslid in Amsterdam, en werd in 2017 verkozen in de Tweede Kamer. Daar hield zij zich onder meer bezig met justitie. In mei 2021 werd ze naar het kabinet geroepen om daar aan te treden als staatssecretaris Klimaat en Energie op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Daarnaast is zij pas de tweede vrouwelijke Justitieminister, nadat Winnie Sorgdrager (D66) die functie bekleedde tijdens het eerste kabinet-Kok (1994-1998). Yeşilgöz is verder de eerste minister op het departement met een migratieachtergrond: haar ouders waren politieke vluchtelingen uit Turkije, waardoor ze op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde.

Law & order-geluid

Binnen de VVD staat Yeşilgöz voor een wat rechtser, ‘law & order’-geluid met onder meer een rechtlijnig migratiestandpunt. Als Kamerlid zette zij in 2019 de coalitie onder spanning door zich namens de VVD sterk te verzetten tegen het terughalen uit Syrië van IS-strijders en hun kinderen en berechting in Nederland. Haar politieke oriëntatie heeft overigens een ontwikkeling doorgemaakt: in haar jongere jaren – al is Yeşilgöz op haar 44e zonder meer een jonge minister te noemen – was zij actief bij de SP, GroenLinks en PvdA.

Van Almere naar Den Haag

csm_FW2_a5648d0555- Franc Weerwind-ebd586b5
Franc Weerwind (foto: gemeente Almere)

De nieuwe minister voor Rechtsbescherming, de ministerspost zonder portefeuille die in 2017 in het leven werd geroepen, is Franc Weerwind. Sinds 2015 is hij burgemeester van Almere, een ambt dat hij eerder in de Noord-Hollandse gemeenten Niedorp (2004-2009) en Velsen (2009-2015) bekleedde. Ook Weerwind is geen jurist. Net als zijn voorganger Dekker, die overigens wel een rechtenpropedeuse behaalde, is hij bestuurskundige. Zijn opleiding genoot hij in Leiden, waarna hij zijn carrière begon als gemeentesecretaris. Hoewel hij uit hoofde van zijn burgemeesterschap al die jaren geacht werd ‘boven de partijen te staan’, is hij een echte D66’er en schreef hij mee aan het meest recente verkiezingsprogramma van die partij.

 

Nederlandse Obama

Evenals Yeşilgöz past de aanstelling Weerwind binnen de aankondiging van een diversere ploeg door formateur en beoogd premier Mark Rutte. Weerwind is een zoon van Surinaamse ouders en medeoprichter van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland-Suriname. Als eerste zwarte burgemeester van een grote stad werd meer dan eens de vergelijking getrokken met Barack Obama. Zelf bleef hij er in een interview bescheiden onder: “I’m Franc Weerwind and my job is here, in Almere.” Voortaan zal hij voor zijn werk naar Den Haag moeten fietsen. Als voorzitter van de Fietsersbond (sinds 2017) moet dat geen probleem zijn.

Senator

Degene die het stokje van Broekers-Knol heeft overgenomen  als staatssecretaris Asiel en Migratie, is Eric van der Burg. De VVD’er kende een lange lokaalpolitieke loopbaan als gemeenteraadslid en wethouder te Amsterdam, en zit vanaf 2019 in de Eerste Kamer. Als enige van de drie bewindslieden op J&V heeft hij wel juridisch onderwijs genoten, al rondde hij zijn rechtenopleiding aan de VU na lang studeren (1984-1991) niet af.

De nieuwe Justitietop stond op 10 januari met de rest van het kabinet op het bordes.

 Dit bericht is op 10 januari aangepast.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven