Youth Carnegie Peace Prize uitgereikt aan klimaatorganisatie

De internationale jongerenorganisatie ‘World’s Youth for Climate Justice’ kreeg op 7 december de Youth Carnegie Peace Prize. De organisatie ontving de prijs voor haar strijd tegen klimaatverandering door middel van internationaal recht.

Delen:

Members-of-Worlds-Youth-for-Climate-Justice-in-the-Great-Hall-of-Justice-at-the-Peace-Palace

De prijsuitreiking vond plaats in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis in Den Haag, die gewoonlijk als rechtszaal voor het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties dient. World’s Youth for Climate Justice kreeg de prijs uit handen van Elisabeth Wesseling-van Gent, bestuurslid van de Carnegie Stichting en advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Vredestichters

De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, en de Youth Peace Initiative reiken elke twee jaar de Peace Prize uit. Deze is bedoeld voor jongeren of jongerenorganisaties als erkenning voor hun werk als vredestichters. World’s Youth for Climate Justice ontving de prijs voor haar strijd tegen klimaatverandering door middel van internationaal recht en voor het bepleiten van klimaatrechtvaardigheid.

Rechtenstudenten

World’s Youth for Climate Justice is de zusterorganisatie van de Pacific Islands Students Fighting Climate Change, die in 2019 werd opgericht door 27 rechtenstudenten om aandacht te vragen voor de stijgende zeespiegel en de bedreiging van eilanden in de Stille Oceaan. World’s Youth for Climate Justice (met thuisbasis in Den Haag) heeft zich jarenlang hard gemaakt voor een ‘advisory opinion’ van het Internationaal Gerechtshof over klimaatrechtvaardigheid. Met succes; eind maart van dit jaar nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin het gerechtshof wordt gevraagd een advies uit te brengen over de verplichtingen van staten ten aanzien van klimaatverandering.

Juryrapport

Volgens de jury is World’s Youth for Climate Justice een goed voorbeeld hoe jongeren internationaal kunnen samenwerken en door gebruikmaking van internationaal recht een verschil kunnen maken. “Dat de goed doordachte acties en strategieën van deze jongeren zijn gebaseerd op internationaal recht, blijkt uit hun publicaties zoals het Youth Climate Justice Handbook. Dit handboek presenteert juridische argumenten om partijen te helpen bij het indienen van standpunten bij het gerechtshof en om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de stem van jongeren tijdens de hoorzittingen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven