Zeeland-West-Brabant overweegt spreekuurrechter

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat na of in deze regio een spreekuurrechter kan komen. Aanleiding is een verzoek van de gemeente Roosendaal om deze laagdrempelige rechtspraak toe te passen. Dat schrijft BN/De Stem.

Via een spreekuurrechter kunnen inwoners tegen een bodemtarief (ongeveer twintig euro) toegang krijgen tot een informele rechterlijke procedure. In beginsel zonder advocaat, zonder dossier en zonder al te veel juridisch gedoe, schrijft de krant. Op locatie en in onderling overleg moet dan de kwestie minnelijk worden opgelost. De spreekuurrechter kan wel vonnis wijzen maar dit wordt pas als laatste middel gebruikt. Zo’n vonnis is bindend.

In Zeeland-West-Brabant wordt met interesse gekeken naar het eerste experiment met zeven spreekuurrechters in het noorden van het land. Daar lukt het de rechters van de rechtbank Noord-Nederland doorgaans om de zaken zonder vonnis met goed gevolg te beëindigen. De proef in het noorden loopt tot mei.

In Roosendaal heeft de SP-fractie burgemeester Jacques Niederer eind vorig jaar opgeroepen om de spreekuurrechter naar die stad te halen. Niederer reageerde enthousiast en heeft een verzoek ingediend bij rechtbankpresident Marieke Koek, die zegt open te staan voor een onderzoek naar laagdrempelige rechtspraak in het zuiden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Rijksoverheid zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top