Zeeland-West-Brabant overweegt spreekuurrechter

Delen:

Foto: Pixabay

De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat na of in deze regio een spreekuurrechter kan komen. Aanleiding is een verzoek van de gemeente Roosendaal om deze laagdrempelige rechtspraak toe te passen. Dat schrijft BN/De Stem.

Via een spreekuurrechter kunnen inwoners tegen een bodemtarief (ongeveer twintig euro) toegang krijgen tot een informele rechterlijke procedure. In beginsel zonder advocaat, zonder dossier en zonder al te veel juridisch gedoe, schrijft de krant. Op locatie en in onderling overleg moet dan de kwestie minnelijk worden opgelost. De spreekuurrechter kan wel vonnis wijzen maar dit wordt pas als laatste middel gebruikt. Zo’n vonnis is bindend.

In Zeeland-West-Brabant wordt met interesse gekeken naar het eerste experiment met zeven spreekuurrechters in het noorden van het land. Daar lukt het de rechters van de rechtbank Noord-Nederland doorgaans om de zaken zonder vonnis met goed gevolg te beëindigen. De proef in het noorden loopt tot mei.

In Roosendaal heeft de SP-fractie burgemeester Jacques Niederer eind vorig jaar opgeroepen om de spreekuurrechter naar die stad te halen. Niederer reageerde enthousiast en heeft een verzoek ingediend bij rechtbankpresident Marieke Koek, die zegt open te staan voor een onderzoek naar laagdrempelige rechtspraak in het zuiden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven