‘Zeeuws filmfestival voor juristen is ‘food for thought’’

Delen:

Winnie SorgdragerVoor juristen is het ‘food for thought’, verwondering en herkenning. Dat zegt staatsraad Winnie Sorgdrager over de veertiende editie van het filmfestival Film by the Sea met dit jaar als subthema ‘recht en rechtspraak’. Het initiatief hiertoe komt van de Zeeuwse Meesters (een platform van rechters en advocaten in Zeeland) en de Roosevelt Academy.

Film by the Sea is een tiendaags evenement (14 tot en met 23 september) in Zeeland en kent een programma bestaande uit vele filmpremières, talkshows, retrospectieven, educatieve activiteiten, workshops en meer. Sorgdrager is een van de leden van de commissie die een lijst samenstelt met de 25 beste films over recht en rechtspraak. Deze canon wordt op 19 juni bekendgemaakt. De commissie bestaat naast Sorgdrager uit de volgende leden: prof. mr. Jeanne Gakeer, mr. dr. Pieter Ippel, René Appel, Leo Hannewijk en mr. Jan Loorbach. Alle films die worden vertoond, zullen worden ingeleid door juristen, schrijvers en regisseurs. Sorgdrager: “Het festival is natuurlijk voor iedereen de moeite waard. En voor juristen is het ‘food for thought’, verwondering en herkenning.”

Stemming

Na haar ministerschap (Justitie) halverwege de jaren negentig was Sorgdrager zes jaar lang voorzitter van de Raad voor Cultuur. Of zij hierdoor meer dan gemiddelde belangstelling heeft voor het festival durft zij niet te zeggen. Wel zegt zij altijd al van films te hebben gehouden en als voorzitter van de Raad voor Cultuur veel inzicht te hebben verworven in de structuren in Nederland.

Haar mooiste of beste film over recht? “Dat is moeilijk. Het hangt echt van mijn stemming af. Van de films die ik tot nu toe heb gezien, heeft ‘A separation’ grote indruk op mij gemaakt, maar ook een film als’ Path of Glory’. En ‘Judgement at Nuremberg’ is natuurlijk onontkoombaar.”

Jurist en beeld

Volgens Sorgdrager hebben juristen niet alleen veel affiniteit met het geschreven woord, maar zijn zij ook visueel ingesteld. “Natuurlijk gaat het vakmatig om taal, maar je bent ook nog iets anders dan je vak. Ik ken bijvoorbeeld veel juristen die zich voor beeldende kunst interesseren. En ook juristen die vooral houden van muziek, dus wellicht auditief zijn ingesteld.”

Uit een onderzoek van het Nederlands Juristenblad in 2011 bleek dat juristen een bovengemiddelde belangstelling hebben voor kunst en cultuur. Waarom dat zo is, werd echter niet duidelijk. Sorgdrager geeft een mogelijke verklaring: “Misschien is het zo dat nog steeds een relatief groot aantal mensen uit deze sector dat van huis uit heeft meegekregen. Aan de studie ligt het in ieder geval echt niet!”

Cursussen en symposia

Naast het filmprogramma worden er ook cursussen en symposia verzorgd door vooraanstaande juridische professionals. Dit juridische cursusprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met de Roosevelt Academy, SSR, Emergis en de Nederlandse Orde van Advocaten.

Klik voor de brochure van het cursusprogramma hier.

Klik voor meer informatie over Film by the Sea hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven