Zeven rechtbanken gaan dicht

Delen:

strafrechtDe Raad voor de Rechtspraak gaat zeven rechtbanken in het land sluiten. In onder andere Almelo, Zutphen, Assen en Roermond of Maastricht worden vanaf 2016 alleen nog wat kleine juridische geschillen afgehandeld. Het afhandelen van die kleine geschillen kan ook in een gehuurde zaal.

Dat heeft advocaat Rob Oude Breuil donderdag namens de Orde van Advocaten in Overijssel gezegd tegen nu.nl.

Het leeuwendeel van de rechtspraak in die plaatsen verhuist naar een andere rechtbank in dezelfde provincie. Zo gaan zaken uit Almelo naar Zwolle en zaken uit Zutphen naar Arnhem. Personeel van de rechtbank en rechters moeten meeverhuizen.

De Overijsselse advocaten zeggen zeker te weten dat de sluiting van zeven rechtbanken onderdeel is van de operatie, die 120 miljoen euro moet opleveren.

”Het is heel slim: wettelijk is vastgelegd in welke plaatsen in Nederland rechtgesproken moet worden. Door bijvoorbeeld in Almelo huurgeschillen en arbeidsrecht te handhaven, blijft er rechtspraak in die stad, maar het stelt niks meer voor”, aldus Oude Breuil.

De Overijsselse Orde komt morgen (vrijdag) in een spoedvergadering bijeen om te protesteren tegen de sluiting van Almelo. Volgens hen kiest de raad alleen maar voor Zwolle omdat daar recent voor 80 miljoen euro een nieuwe rechtbank is gebouwd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven