Zijn bestuurders van advocatenkantoren voldoende toegerust voor hun taak?

Delen:

Bert Hokken

Bert Hokken, oprichter
Hokken Management &
Advies

Ingezonden Mededeling

Vraag aan een organisatiedeskundige, de bank of de Kamer van Koophandel wat de belangrijkste succesfactor van een onderneming is en u krijgt vrijwel altijd hetzelfde antwoord: ‘de ondernemer’. Want ondernemers bieden ideeën, visie, lef en doorzettingsvermogen. Hun ambitie vormt dé motor achter het bedrijf. Maar wie vervult die ondernemersrol bij een advocatenkantoor? Zijn de bestuurders van de kantoren voldoende geëquipeerd voor die taak?

De meeste kantoren worden bestuurd door advocaten die gestudeerd hebben om advocaat te zijn en het besturen er voor een aantal jaren ‘even bij doen’. Terwijl dat toch een taak is waarvoor niet alleen juridische, maar óók ondernemerskwaliteiten nodig zijn. En zelfs meer dan dat. Want het besturen van een ‘gewone’ onderneming is al geen sinecure, het besturen van een (middel)groot advocatenkantoor met allemaal eigenwijze professionals is meestal nog vele malen complexer. Zeker in een tijd waarin ook de advocatuur met nieuwe eisen en marktomstandigheden heeft te maken. Zoals de toenemende concurrentie van alternatieve dienstverleners en de nieuwe online mogelijkheden voor selfsupporting cliënten.

Van advocaatbestuurders wordt dan ook veel verwacht: wendbaarheid, een visie op duurzame groei, innovatie en leiderschap én nieuwe strategieën. De meeste bestuurders zien daarvan ook wel de noodzaak, maar in de praktijk blijkt ‘het er maar niet van te komen’. De waan van de dag regeert, veranderingsprocessen verlopen stroperig en al met al kost het heel veel tijd om consensus te bereiken en het roer om te gooien.

Extra training en opleiding voor advocaatbestuurders, en voor de eventuele directeuren-van-buiten door wie zij zich bij laten staan, is dan ook harde noodzaak. Op basis van die overtuiging heeft het prestigieuze Advocatuur Congres zich ontwikkeld tot hét congres voor bestuursleden en directeuren van advocatenkantoren. In twee zeer intensieve dagen (met tussenliggende avond) biedt het de deelnemers handvatten voor het ontwikkelen van een visie, het neerzetten van een strategie en de implementatie daarvan.

Dit jaar vindt het congres plaats op 11 en 12 november. Aan de hand van het thema ‘Innoveren en veranderen’ komen uiteenlopende zaken aan de orde als cultuur, leiderschap, acquisitie, ‘het meekrijgen van de organisatie’ en informatisering. Als sprekers heeft het congres een vijftal inspirerende autoriteiten aan zich weten te binden. Drie van hen staan op de lijst van ‘beste Nederlandse sprekers’ van ManagementTeam (MT), vier zijn hoogleraar. Allemaal behoren ze tot de Europese top binnen hun vakgebied, zijn ze thuis in de advocatuur én treden ze op als sparringpartner in ‘de boardrooms’ van vele grote bedrijven en multinationals. In de woorden van organisator Bert Hokken van Hokken Management & Advies: ‘Er is in Nederland geen ander managementcongres met sprekers op dit niveau.’

Het Advocatuur Congres 2011 wordt exclusief georganiseerd voor bestuurders en directeuren van advocatenkantoren. De sessies en discussies gaan dan ook over zaken die voor de deelnemers direct

herkenbaar zijn. Ook tijdens het eten of ‘s avonds aan de bar leidt dat ongetwijfeld tot interessante gesprekken.

Voor meer informatie: www.advocatuurcongres.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven