Zingeving nu ook voor Rotterdamse advocaten

Delen:

Beeld bij De Nieuwe PoortRotterdams advocaten die zich willen laven aan ontmoeting, zingeving en inspiratie, kunnen vanaf 13 mei terecht in De Nieuwe Poort in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Het centrum voor zingeving onder leiding van ‘Zuidas-dominee’ Ruben van Zwieten waagt de sprong naar de Maasstad.

Of de als nuchter bekend staande Rotterdammers behoefte hebben om inspiratie op te doen aan een ontmoetingstafel? Eerste gastheer en kwartiermaker Louis Bijl de Vroe van De Nieuwe Poort Rotterdam denkt van wel. “Ik heb veel mensen uit Rotterdam gesproken,” zegt hij. “Wat ik vooral hoor, is dat er de laatste jaren een transitie heeft plaatsgevonden. Vroeger was het: niet lullen maar poetsen. Nu is het meer: na het poetsen ook lullen. Rotterdammers zijn positief geïnteresseerd.”

Meesterpreek

Bijl de Vroe heeft die geluiden opgevangen tijdens gesprekken met Rotterdamse advocaten, bankiers en zakenmensen. Zij kunnen straks hun veeleisende werkende leven afwisselen met momenten van inspiratie en ontmoeting in De Nieuwe Poort. “Bij ons ontmoeten werelden elkaar die elkaar steeds minder tegenkomen,” legt hij uit. “We organiseren bijvoorbeeld een straatvoetbaltoernooi tussen advocaten vmbo-scholieren. We verbinden CEO met vmbo.” Een andere activiteit is het zogeheten Grote Mensen Ontmoetingsdiner. Rondom een diner ontmoeten verschillende mensen uit verschillende sociale lagen elkaar; van zakelijke professionals tot en met vluchtelingen, studenten en gepensioneerden. En wekelijks houdt een vooraanstaand spreker uit de zakelijke wereld een ‘Meesterpreek’. Dat is een persoonlijke reflectie op thema’s als concurrentie, leiderschap, verbinding en rechtvaardigheid in relatie tot het eigen werk.

Tafel

De tafel speelt een belangrijke rol binnen De Nieuwe Poort. “Veel van onze programmering speelt zich daar af,” vertelt Louis Bijl de Vroe. “Het is een rustplek waar je andere mensen kunt ontmoeten. Waar we goed eten van maaltijden die zijn bereid door ex-gedetineerden of mbo’ers onder leiding van een chef-kok. En waar we oude teksten lezen, bijvoorbeeld uit de Bijbel of de filosofie. Oude bronnen zeggen ons veel over nieuwe tijden.”

De Nieuwe Poort is een plek waar de zachte krachten van mens en maatschappij de ruimte krijgen. “Zachte krachten kunnen verandering brengen in een wereld van harde krachten,” verklaart Bijl de Vroe. “Zoals de druppel de steen uitholt.” Hij benadrukt dat De Nieuwe Poort niet tegen de economie wil schoppen. Integendeel, hij denkt dat advocaten, bankiers en zakenmensen betere professionals kunnen worden door in rust te reflecteren op hun handelen, en het leven van een andere kant te bekijken. “Je kunt een nieuw perspectief krijgen op wat je doet.”

Burgemeester Aboutaleb

De Nieuwe Poort is gevestigd aan het Weena 711, pal naast de ingang van restaurant Engels. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verricht op 13 mei de officiële opening. Vanaf 1 april is De Nieuwe Poort Rotterdam wel al open voor een kop koffie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven