Zomertip: het omgevingsrecht als vakantielectuur

Veel juristen zullen op vakantie het lezen van jurisprudentie enigszins willen mijden. Zo niet omgevingsrechtjurist Yuval Schönfeld: hij vond in de zomerse temperaturen inspiratie voor een bloemlezing met opmerkelijke (en vaak komische) casus uit de bestuursrechtspraak.

Delen:

Depositphotos_258118394_S-29c7c18b
foto: Depositphotos

De zomerperiode bood de redactie van de Gemeentestem, het bestuursrechtelijke tijdschrift voor de gemeentelijke rechtspraktijk, ruimte voor wat luchtige kopij. Die gelegenheid werd te baat genomen door Schönfeld, senior juridisch adviseur Omgevingsrecht bij Pouderoyen Tonnaer. In het nieuwe nummer bundelt Schönfeld dertig “opvallende, grappige en poëtische casussen uit de omgevingsrechtelijke jurisprudentie”, hetgeen zorgt voor vermakelijke vakantielectuur.

Belanghebbenden

Schönfeld begint met originele manieren waarop burgers hebben gepoogd als belanghebbende bij een besluit te worden aangemerkt. Zo was er een amateurastronoom die meende belemmerd te worden in het uitoefenen van zijn werkzaamheden door een café twaalf kilometer verderop, dat reclame maakte met gebruik van een lichtprojectie. En was er eens en kunstenaar die het aanzicht van zijn geliefde schilderachtige Waddenzeegebied bedreigd zag door het besluit tot plaatsing van een boorinstallatie. Of een componist en een decorontwerper die belanghebbenden meenden te zijn bij de bouwvergunning voor de Amsterdamse Stopera, omdat het ontwerp van invloed zou zijn op hun toekomstige artistieke projecten.

Groten der aarde

Ook kunst met een grote letter K komt zo af en toe voorbij in de bestuursrechtelijke praktijk. In Abcoude probeerde een appellant een onbewoonbaar verklaard pand als woning aangeduid te krijgen, onder verwijzing naar de cultuurhistorische waarde die het pand zou hebben doordat het was vereeuwigd in een schilderij van Piet Mondriaan. En in Scheveningen meende iemand planschade geleden te hebben wegens de bouw van een appartementencomplex: het ging volgens hem om het strand dat Hendrik Willem Mesdag vastlegde op zijn wereldberoemde Panorama. Het aangetaste uitzicht zou tot waardevermindering van de woning van appellant hebben geleid.

Leuk bedacht, maar…

En zo schetst Schönfeld nog een aantal absurde situaties: overlast door een (tuin)waterval, een springende bovenbuurman, bingo als gevaar voor de openbare orde, strijd met het bestemmingsplan door het aansnijden van een bruidstaart, en nog veel meer. Overigens lijkt de gemene deler in de talloze zaken die Schönfeld bespreekt – naast hilariteit – een gebrek aan succes. De originele vondsten worden door de rechter doorgaans niet beloond. Reden te meer voor de auteur om op deze manier een eerbetoon te brengen aan deze “juridische luchtkastelen ter leering ende vermaeck”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven