Zorg over toekomst cassatieadvocatuur

Delen:

Beeld bij Zorgen over cassatieEr zijn op dit moment genoeg cassatieadvocaten, maar het is de vraag of mensen met een toevoeging in de toekomst ook nog in cassatie kunnen gaan. Dat blijkt uit het rapport Evaluatie Civiele Cassatie van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

De vergoeding voor de cassatieadvocaat binnen de gefinancierde rechtsbijstand is een schijntje in vergelijking het werk dat hij eraan moet besteden, zo stelt de commissie. De NOvA  gaat daarom bij de regering aandringen op een betere vergoeding voor cassatie bij toevoegingen.

De zorg van de Orde betreft vooral de kleinere rechtsgebieden waarin slechts enkele specialisten actief zijn. “Als die ermee stoppen, hebben we dan nog voldoende specialisten op het terrein van toevoegingen?” vroeg Leonard Böhmer (Algemene Raad) zich af. Anderzijds noemt hij het hoopgevend dat er nieuwe cassatieadvocaten instromen.

Er zijn op dit moment binnen de civiele cassatie 95 advocaten actief. Volgens de Hoge Raad leveren die advocaten in het algemeen goed werk, hoewel nog tien procent van de civiele cassatieberoepen ongegrond wordt verklaard op basis van artikel 80a Wet RO.

De kwaliteitsverbetering is onder meer te danken aan de invoering van de Wet Versterking Cassatierechtspraak. Het aantal zaken dat werd voorzien van een inhoudelijke motivering stijgt gestaag naar 55 procent. Daaruit volgt dat 45 procent verkort werd afgedaan (artikel 80a of 81 Wet RO).

Om in de toekomst te waarborgen dat er genoeg civiele cassatieadvocaten zijn, stelt de commissie voor om de zogeheten vliegureneis te versoepelen. Nu moet een cassatieadvocaat minimaal twaalf cassatiezaken in drie jaar hebben behandeld, waarvan tenminste zes zaken hebben geleid tot een beoordeling door de Hoge Raad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven