ZSM-boete niet direct betalen

Delen:

ZSMVerdachten die in de zogeheten ZSM-procedure een boete krijgen, hoeven die sinds 1 oktober niet meer direct te betalen, meldt de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie komt zo tegemoet aan de kritiek op de snelle manier van afhandelen. Zonder raadpleging van een advocaat is het verboden direct de boete te betalen.

ZSM-afhandeling wordt vooral toegepast bij kleine delicten. De verdachte komt niet voor de rechter, maar de officier van justitie legt in een snelle procedure zelf een strafbeschikking op. Justitie werkt daarin samen met de politie, slachtofferhulp, reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming.

Sinds de invoering in 2013 kreeg de ZSM-afhandeling veel kritiek. Jan Watse Fokkens, procureur-generaal bij de Hoge Raad, stelde dit voorjaar in een rapport dat in één op dertien ZSM-zaken de bewijsvoering onvoldoende is. Het College voor de Rechten van de Mens noemde het gebrek aan rechtsbijstand onaanvaardbaar. Advocaten blijven meestal buitenspel in de ZSM-afhandeling. Uitzonderingen zijn Rotterdam (waar advocaten via een videoverbinding contact kunnen hebben met verdachten) en Oost-Nederland, waar het contact via i-pads verloopt. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) wil dat ZSM-verdachten in alle arrondissementen een advocaat kunnen raadplegen.

Plaatsvervangend hoofdofficier Chris van Dam van het parket Amsterdam, en tevens lid van het Programmateam ZSM ondersteunt dat verlangen: “We zijn enorm trots op de aanzienlijke versnelling die ZSM heeft teweeggebracht in het strafrecht, maar we zien in dat rechtsbijstand eerder en sneller beschikbaar moet zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven