Zwaardere straf voor recidive bij ernstige misdrijven

Delen:

Criminelen moeten zwaarder worden bestraft als zij binnen tien jaar opnieuw een misdrijf plegen waarop een maximum gevangenisstraf staat van twaalf jaar of meer. Minstens de helft van het strafmaximum wordt dan opgelegd.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel over minimumstraffen bij recidive dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie. De maatregel is aangekondigd in het regeerakkoord en geldt alleen voor volwassenen. Minister Opstelten en Staatssecretaris Teeven vinden een zwaardere straf gerechtvaardigd als een eerdere veroordeling voor een zeer ernstig misdrijf de dader er niet van weerhouden heeft opnieuw toe te slaan. Onder de regeling vallen ook eerdere buitenlandse veroordelingen als het strafbare feiten betreft die naar Nederlands recht een misdrijf opleveren waarop een maximum gevangenisstraf staat van twaalf jaren of meer.

De effecten van minimumstraffen bij recidive zullen vooral zichtbaar zijn bij vaakvoorkomende misdrijven zoals levensdelicten, gewelddadige vermogensdelicten, ernstige zeden- en geweldsdelicten, waaronder zware vormen van mishandeling en waarbij sprake is van een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De rechter kan alleen in zeer specifieke gevallen van een minimumstraf afwijken. Hij is dan verplicht uit te leggen waarom de straf lager uitvalt. Dat kan door in uitzonderlijke gevallen rekening te houden met de persoon van de dader of de buitengewone omstandigheden waaronder het misdrijf is gepleegd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven