Zware beveiliging voor Ferd Grapperhaus vanwege criminele dreiging

Ferd Grapperhaus, voormalig minister van Justitie en Veiligheid en oud-advocaat, wordt zwaar beveiligd vanwege een ‘ernstige dreiging’ vanuit de zware georganiseerde criminaliteit. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dat bevestigd na een bericht in Het Parool.

Delen:

GRAPPERHAUS-Opening_fotoChrisVanHouts
foto: Chris van Houts

Grapperhaus wordt sinds enkele weken beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, na een tip uit de onderwereld.
Het Openbaar Ministerie meldt dat de dreiging van de georganiseerde misdaad lijkt te komen, maar doet daar verder geen mededelingen over.

Kopstuk cocaïnehandel

Volgens Het Parool komt de dreiging uit hoek van Jos L., ook bekend als Bolle Jos. Hij wordt gezien als een kopstuk in de cocaïnehandel in Nederland en België; hij zou tonnen cocaïne invoeren via onder meer de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van drugsgeld en het plegen van excessief geweld. L. Hij staat sinds mei 2022 gesignaleerd op de Nationale Opsporingslijst en de ‘EU Most Wanted List’.

Bestrijding georganiseerde criminaliteit

CDA’er Grapperhaus was minister van Justitie en Veiligheid in kabinet Rutte-III. In zijn ambtstermijn (van oktober 2017 tot januari 2022) hield hij zich intensief bezig met de bestrijding van georganiseerde criminaliteit.
Afgelopen najaar werd een plan om de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne te ontvoeren bij zijn huis in Kortrijk verijdeld. Daarvoor zijn inmiddels vijf Nederlandse verdachten opgepakt.

Verschrikkelijk

De huidige minister van Justitie Dilan Yesilgöz laat in een bericht op Twitter weten dat ze het “verschrikkelijk” vindt dat haar voorganger, die “belangrijke stappen heeft gezet tegen de georganiseerde misdaad”, wordt bedreigd. Ze kan niet ingaan op de aard van de dreiging en de getroffen maatregelen, maar benadrukt dat de veiligheidsdiensten keihard werken aan Grapperhaus’ veiligheid. “We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven