Zwartmaken

Delen:

Het kan vriezen en dooien, ook voor een advocaat in Aruba. Bijvoorbeeld het leggen van beslag. Dat gaat in Aruba net als in Nederland zeer gemakkelijk. Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba toetst een verzoek tot het leggen van beslag zeer beperkt. Maar het gaat in Aruba niet altijd zoals je verwacht. Verlof krijg je niet altijd zo snel als je zou willen. Soms gaan er dagen overheen voordat het Gerecht in Eerste Aanleg dat verlof verleent. Het hangt natuurlijk per geval af hoe lang het duurt.

Net als in Nederland kan beslag op de goederen van een partij die meent niets verschuldigd te zijn, zachtjes uitgedrukt, zeer vervelend zijn. Door het beslag zijn de goederen niet meer te verkopen en mocht het een beslag op een bankrekening betreffen, dan kan er niet meer beschikt worden over het saldo op die bankrekening door de beslagene. Een mogelijkheid om te voorkomen dat verlof wordt verleend om beslag te mogen leggen is het zwartmaken van beslag.

Door een brief te verzenden aan het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, waarin de toekomstige beslagene aangeeft dat het mogelijk is dat een partij een verzoek zal indienen tot het leggen van beslag op enige goederen van de toekomstige beslagene wordt een beslag zwartgemaakt. Wanneer er daadwerkelijk een verzoekschrift tot het leggen van beslag wordt ingediend, dan roept de rechter beide partijen, verzoeker en toekomstige beslagene, op om gehoord te worden.

In Nederland kon dat vroeger ook, maar het is al geruime tijd niet meer mogelijk om beslag zwart te maken, althans niet in elk arrondissement. Volgens de beslagsyllabus 2013 kent slechts een beperkt aantal rechtbanken de mogelijkheid een beslag zwart te maken. In Aruba kan een beslag nog altijd zwartgemaakt worden. In de praktijk wordt daar dan ook nog geregeld gebruik van gemaakt. In mijn zeven maanden als advocaat in Aruba ben ik er al meerdere keren in aanraking mee gekomen. Zo heb ik voor een cliënt een beslag zwartgemaakt, maar ben ik er ook mee in aanraking gekomen tijdens het indienen van een verzoek tot het leggen van beslag. Ik heb zelfs aan beide kanten gestaan in één en dezelfde zaak.

De eerste keer dat ik werd opgeroepen door de griffie van het Gerecht in Eerste Aanleg om gehoord te worden naar aanleiding van een zwartgemaakt beslag, had ik geen idee wat ik kon verwachten. In Nederland had ik het immers nooit meegemaakt. Ik werd op een vrijdagmiddag opgeroepen voor een verhoor op de maandagmiddag daaropvolgend. In het rolreglement kon ik niets over een verhoor naar aanleiding van een verzoek tot het leggen van beslag vinden, dus ging ik er maar vanuit dat het een mondelinge behandeling zou zijn zoals in kort geding. Achteraf bleek dat ik dat mis had.

Op maandagochtend eerst nog stukken naar het Gerecht in Eerste Aanleg gefaxt waar ik tijdens de behandeling een beroep op wilde doen. ’s Middags op het Gerecht in Eerste Aanleg, met toga en pleitnota in de hand, kreeg ik van de griffie te horen dat het een informeel verhoor zou zijn bij de rechter op de kamer dan wel in een vergaderzaaltje. Het werd een vergaderzaaltje (helaas; ik had wel in “chambers” willen samenkomen). De rechter haalde ons advocaten op en bracht ons naar een klein kamertje in het Gerecht. Het verhoor was zeer informeel, geen toga’s en geen pleitnota (althans voor de advocaat van de wederpartij want ik heb mijn pleitnota voorgedragen).

Het zwartmaken van beslag kan in Nederland (bijna) nergens meer, maar in Aruba wel. Het zwartmaken heeft natuurlijk wel een keerzijde. Als een beslag is zwartgemaakt heb je als verzoekende partij niet binnen één of twee dagen verlof. Het kan soms enkele dagen duren voordat er een verhoor is bepaald en als dat verhoor heeft plaatsgevonden kan het nog enkele dagen duren voordat er een beslissing is genomen. Soms is de kou dan al uit de lucht. Of de goederen van waarde zijn verdwenen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven