‘Zwijgen is niet altijd de beste oplossing’

Delen:

Het is funest als de rechtspraak zich uit angst voor negatieve beeldvorming in de hoek laat drukken. Dat schrijft prof. mr. Taru Spronken, hoogleraar straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht en redacteur van het Nederlands Juristenblad, in een blog op NJBlog.nl.

Spronken: “Van leden van de rechterlijke macht mag verwacht worden dat zij zorgvuldig omgaan met hun recht op vrije meningsuiting. Maar dat betekent niet dat rechters moeten terugdeinzen als het gezag en de onpartijdigheid van de rechtspraak in het geding zijn. Het kan noodzakelijk zijn de reputatie van de rechtspraak tegen destructieve aanvallen te verdedigen, zeker als deze ongefundeerd zijn. Zwijgen is dan niet altijd de beste oplossing. Funest is in ieder geval als de rechtspraak zich uit angst voor negatieve beeldvorming in de hoek laat drukken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven