Meer mediation in strafzaken

Delen:

mediation-2012Mediation verdient een grotere rol in het strafrecht. Dat zei Annemarie Penn-te Strake, lid van het College van procureurs-generaal, bij de presentatie van het boek Mediation in strafzaken gisteren. Zij nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Dit eerste handboek over mediation in strafzaken is geschreven door Janny Dierx en vier andere auteurs. Zij brengen in kaart wat er in andere landen gebeurt op dit gebied en bepleiten een goed doordachte en stevige mediationpraktijk in de Nederlandse strafrechtspleging.

Penn-te Strake ziet mogelijkheden voor een ruimere inzet van mediation in het strafrecht. Hoewel zij bij zwaardere delicten dejuridiseren niet mogelijk acht sluit zij niet uit dat mediation daar parallel aan het strafproces gaat lopen. “Mediation geeft inspiratie en hoop”, zei Penn-te Strake. “Het zou prachtig zijn als mediation de recidive zou terugbrengen”.

Penn-te Strake kreeg niet één, maar drie exemplaren van het boek overhandigd. Janny Dierx: “Zo gaat het vaak in mediation: je krijgt meer dan je denkt.”

Vorig jaar liep in Amsterdam een succesvolle pilot mediation in strafzaken. Het Landelijk Overleg Voorzitters Strafsectoren nam daarop samen met het Openbaar Ministerie (OM) het initiatief voor vijf vervolgprojecten. Mediation past goed bij de ZSM-projecten (het ‘samen op snelle, slimme, selectieve, simpele en samenlevingsgerichte wijze’ afdoen van veelvoorkomende criminaliteit) en in het jeugdstrafrecht.

Sinds 1 januari heeft het OM de wettelijke opdracht om mediation te bevorderen (art. 51h van het Wetboek van Strafvordering). Mediation past ook in de meerjarenstrategie ‘Perspectief op 2015’ van het OM. In die strategie staat het slachtoffer centraal.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven