Zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners, waar slaat dat op?

Delen:

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil ook een rustige, gezellige en ja, laat ik het maar gewoon zeggen (het is niet truttig) vredig oud en nieuw. Gewoon omdat ik dat fijn vind. En ok, ook omdat mn kinderen inmiddels de leeftijd krijgen dat ze zelf oud en nieuw willen vieren.

En natuurlijk ben ik tegen geweld tegen hulpverleners. De campagne van eind 2011 “handen af van onze hulpverleners” heeft dan ook wel iets moois. Maar in combinatie met de roep om hardere straffen voor geweld tegen hulpverleners roept dat dan toch weer wrevel op.

Niet alleen maar omdat ik uberhaupt de roep in Nederland om zwaardere straffen misplaatst vind (wat dat betreft zitten we inmiddels al jarenlang in de top 3 van Europa) maar bovenal omdat er sprake is van een soort ongewenste positieve discriminatie.

Geweld moet worden bestraft, punt uit. Geweld tegen hulpverleners moet net zo worden bestraft, punt uit. Natuurlijk, ieder geval moet je op eigen merites beoordelen. Iedere verdachte, iedere geweldpleger verdient een eerlijk proces (net zoals onze samenleving het verdient dat we het zo doen) waarbij naar de persoon van de verdachte en overige omstandigheden wordt gekeken. Er zijn gevallen denkbaar waarbij geweld tegen een hulpverlener een zwaardere bestraffing verdient. Te denken valt aan de situatie waarbij het geweld er toe leidt dat er meer risico ontstaat voor een hulpbehoevende. Denk aan een situatie dat een verpleegkundige zijn aandacht niet kan focussen op een patient die dat wel nodig heeft als gevolg van de handelingen van een raddraaier.

Maar “”overall””, in alle “”normale”” gevallen van geweld is er geen enkele aanleiding om dit soort gedrag tegen een hulpverlener harder aan te pakken dan wanneer het is gericht tegen een andere burger. Ik zou bijna zeggen: integendeel. Veel hulpverleners (denk aan politiemensen) zijn er, in tegenstelling tot burgers op getraind en op voorbereid dat ze worden geconfronteerd met geweld. Zo bekeken zou je zelfs de stelling kunnen betrekken dat geweld tegen niet-hulpverleners harder aankomt en dat geweld tegen sommige hulpverleners lichter moet worden bestraft. Er zijn zelfs rechters in den lande die tot het oordeel kwamen dat er reden is om politiemensen die slachtoffer van geweld waren geen of lagere schadevergoedingen toe te kennen mede doordat politiemensen op dit soort ongewenst getraind zijn terwijl er reeds in het salaris van de politieman en –vrouw een soort van gevarengeld is verdisconteerd. Do not kill the messenger, ik reproduceer nu wat eerdere rechtspraak.

Eigenlijk ben ik het wel zat. Ik kom uit den haag. Mag ik het even zo zeggen:”lazer op, vooral politici, met die polemieke, kiezerstrekkende spierballentaal met dat geroep om zwaardere straffen en al helemaal wanneer het gaat om een deel van de samenleving belangrijker als slachtoffer te maken dan de rest”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven